Перший директор Антарктичного центру Петро Гожик помер на 84 році життя

00:10, 31.12.2020
Перший директор Антарктичного центру Петро Гожик помер на 84 році життя

Академік НАН України Петро Феодосійович Гожик.

Відомий вчений-геолог, видатний палеонтолог та стратиграф, академік НАН України Петро Феодосійович Гожик помер на 84-му році життя у вівторок, 29 грудня.

 

Церемонія прощання із першим директором Національного антарктичного наукового центру, академіком Петром Гожиком відбудеться в Києві у четвер, 31 грудня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють НАН України і НАНЦ України.

 

«31 грудня, прощаємося з видатним ученим, світлою і шляхетною людиною Петром Феодосійовичем Гожиком, директором Інституту геологічних наук НАН України, академіком НАНУ», - зазначають вчені.

 

Петро Феодосійович Гожик був президентом Палеонтологічного товариства України, головою Національного стратиграфічного комітету України та першим директором Національного антарктичного наукового центру (на той час - Центру антарктичних досліджень).

 

Вчений доклав титанічних зусиль для того, щоб Україна мала власний науковий центр з вивчення Антарктиди і став першим його директором. Центр було засновано 9 червня 1993 року, ще до того, як Україна надбала власну станцію на крижаному континенті.

 

За рік до цього, 3 липня 1992 року, Президент України Леонід Кравчук видав указ про участь України у дослідженнях Антарктики, а 17 вересня 1992 р. Верховна Рада ухвалила Постанову про приєднання України до Договору про Антарктику 1959 року.

 

Лиш у липні 1995 року було підписано меморандум між Україною та Великою Британією, згідно з яким наша держава безкоштовно отримала антарктичну станцію на острові Галіндез. Перша українська наукова експедиція відправилася на антарктичну станцію в лютому 1996 року, майже 25 років тому.

 

«Співробітники НАНЦ та всі полярники сумують і висловлюють співчуття рідним та близьким Петра Феодосійовича», - відзначають у Антарктичному центрі.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

 

Петро Феодосійович Гожик народився 21 жовтня 1937 р. в смт Гоща Рівненської області. В 1959 р. він з відзнакою закінчив географічний факультет Чернівецького державного університету. Його дипломна робота привернула увагу визнаного фахівця з четвертинної геології України професора П.К. Заморія.

 

Відпрацювавши рік директором Красновольської школи, у 1960 р. Петро Феодосійович вступив до аспірантури Інституту геологічних наук АН УРСР. Відтоді його життя стало невіддільним від цієї наукової установи, де він пройшов шлях від аспіранта до директора Інституту, який очолював протягом останніх 23 років.

 

Петро Феодосійович Гожик зробив вагомий внесок у розвиток багатьох напрямів геологічної науки. Передусім він був визнаним палеонтологом та стратиграфом, дослідником світового масштабу викопних прісноводних молюсків неоген-четвертинних відкладів.

 

За результатами вивчення алювіальних відкладів річок України ним вперше запропоновано стратиграфію терасових відкладів долини р. Прут, їхньої кореляції з терасами Дністра, Дунаю, виконано аналіз будови неоген-четвертинної товщі від Дністра до Дніпра.

 

Теоретичні розробки П.Ф. Гожика стали засадами побудови стратиграфічних схем, палеогеографічних карт, інженерно-геологічних узагальнень. Паралельно виконано великий обсяг робіт з вивчення лесів та льодовикових відкладів України, Польщі й розроблено їхні кореляційні схеми. П.Ф. Гожик брав участь у дослідженні донних відкладів Світового океану, у навколосвітній антарктичній експедиції. Вивчав літологію, стратиграфію донних відкладів Індійського, Атлантичного, Південного океанів, Червоного моря.

 

З його ім’ям пов’язано передання Україні антарктичної станції «Академік Вернадський», створення Національного антарктичного наукового центру, який він очолював певний час та організація і керівництво першими українськими антарктичними експедиціями.

 

Під керівництвом академіка П.Ф. Гожика було видано «Стратиграфічний кодекс України», створено стратиграфічну схему четвертинних відкладів України, мезо-кайнозойських відкладів Азово-Чорноморського регіону тощо.

 

Петро Феодосійович Гожик – Заслужений діяч науки і техніки України (1997), двічі лауреат державної премії України в галузі науки і техніки (1989, 2000) та премії ім. П.А. Тутковського (2008). Він поєднував наукову діяльність з викладацькою і громадською. Його лекції мали змогу слухати студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а півтора десятка його учнів захистили кандидатські і докторські дисертації. За його активної участі було реалізовано проєкт «Сім чудес України», який відкрив для українців природні багатства нашої вітчизни.

 

До останнього часу П.Ф. Гожик успішно керував науковими дослідженнями Інституту геологічних наук НАН України, був головним редактором Геологічного журналу, а його статті публікувалися у високорейтингових світових геологічних виданнях. Науковий доробок П.Ф. Гожика становить понад 400 наукових праць, серед яких 39 монографій.