Порошенко санкціонував операцію із затримання «вагнерівців» ще наприкінці 2018 року

20:49, 30.12.2020
Порошенко санкціонував операцію із затримання «вагнерівців» ще наприкінці 2018 року

Петро Порошенко запевняє, що не дозволить знецінити подвиг десятків українських героїв.

П’ятий президент, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко зробив сенсаційну заяву про те, що саме він, як Верховний Головнокомандувач, санкціонував проведення операції українських спецслужб по затриманню бойовиків з групи Вагнера ще наприкінці 2018 року.

 

Відтак, за його словами, він не дозволить знецінити подвиг десятків українських героїв, які мали на меті притягнути в Україну і судити тих, хто причетний до збиття літака MH17

 

Як передає Україна молода, цю сенсаційну заяву Порошенко зробив у ток-шоу "Велика політика" на "5 каналі" у середу ввечері.

 

«Я хочу наголосити, що ще наприкінці 2018 року тодішній Верховний Головнокомандувач Збройних сил України Петро Порошенко санкціонував проведення цієї операції. Я не дам закрити, заговорити, оббрехати або вислизнути від відповідальності за скоєння злочину державної зради», - сказав Петро Олексійович.

 

І наголосив: «Зусиллями десятків українських героїв, які мали на меті притягнути в Україну і судити тих, хто причетний до збиття літака MH17, а не судити безневинного Назарова за збиття Іл-76 з десантниками в Луганському аеропорті».

 

Петро Порошенко додав, що судитимуть і вище посадове керівництво Росії.

 

«Ми маємо посадити на лаву підсудних тих, хто причетний не лише до вбивств українців безпосередньо на полі бою під час окупації (частини Донецької і Луганської областей, – ред.), а й тих, хто був залучений до видачі злочинних наказів», – заявив політик.

 

За його словами, спецоперація із затримання "вагнерівців", на жаль, була зірвана конкретними особами.

 

"Я дуже наполегливо раджу створити тимчасову слідчу комісію і допитати всіх учасників процесу, а також відсторонити негайно тих, хто може впливати на об'єктивність, незалежність і чесність розслідування, яке точно буде проведене", – підсумував Порошенко.

 

 

Нагадаємо, раніше Петро Порошенко в річницю Нормандського саміту презентував шість кроків до миру на Донбасі.

 

Як повідомляла УМ, наприкінці липня у санаторії під Мінськом білоруські силовики затримали 33 російських громадян. Білоруська влада заявила, що підозрює їх у підготовці заворушень напередодні виборів, а Лукашенко тоді назвав затримання вагнерівців "надзвичайною подією" і заявив про "брудні наміри" Росії.
 
 
Однак ніяких звинувачень вагнерівцям офіційно так і не висунули, а вже за два тижні 32 з 33 чоловіків затриманих повернули в Росію. І це попри те, що українська сторона вимагала передати їх Україні, адже частина з вагнерівців воювали на Донбасі у складі військ окупанта.
 
 
За неофіційними даними, українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.
 
 
Однак після того, як силовики доповіли про спецоперацію Офісу Президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.
 
 
Зауважимо, що українських журналістів, які оприлюднили інформацію про зрив операції -  Яніну Соколову та Юрія Бутусова викликали на допит у ДБР . Яніна Соколова наголосила, що ДБР шукає людей, які нібито розголосили "секретні відомості".