НАБУ розслідує втручання генпрокурорки Венедіктової у справу Татарова

09:46, 26.12.2020
НАБУ розслідує втручання генпрокурорки Венедіктової у справу Татарова

Виконувач обов’язків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Максим Грищук.

Детективи Національного антикорупційного бюро відкрили кримінальне провадження через можливе незаконне втручання генпрокурорки Ірини Венедіктової у резонансну  справу про ймовірне хабарництво заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував виконувач обов’язків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Максим Грищук у програмі «Мокрик По Живому».

 

За його словами, 3 грудня в Єдиний реєстр досудових розслідувань (ЄРДР) внесене провадження "щодо втручання у роботу правоохоронних органів".

 

Йдеться про рішення Венедіктової змінити групу прокурорів у справі Татарова. Вона зробила це ввечері 1 грудня, саме перед тим, як детективи НАБУ планували повідомити Татарову про підозру. Через це нова група прокурорів була змушена наново вивчати справу і про підозру заступнику глави ОП повідомили лише 18 грудня.

 

За словами в.о. голови САП, коли прокурор з колишньої групи прокурорів вже був у суді та мав клопотати про обрання запобіжного заходу для Татарова, у САП дізнались, що групу прокурорів було змінено.

 

"Ми спочатку подумали, що це помилка, потім зрозуміли, що це не помилка, а була свідома дія. Ми витребували матеріали, вивчили їх і надали вказівки детективам (що змінити у справі — Ред). У них на це пішло десь два тижні", - каже Максим Грищук.

 

Через такі дії генпрокурорки НАБУ звинуватило її у перешкоджанні в справі Татарова, зокрема, бюро вказало, що Ірина Венедіктова не мала права змінювати групу прокурорів. При цьому, пан Грищук також не зміг підтвердити, що Венедіктова діяла законно.

 

"Я б сказав так, у 37-ій статті (КПК, на яку посилалась Венедіктова – Ред.) не описані ті обставини, які давали можливість змінювати (групу прокурорів)", - розповів в.о. голови САП.

 

Як повідомляла «УМ», НАБУ розслідує справу, яка стосується можливої причетності Олега Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

 

З 2017 року НАБУ розслідує можливі зловживання та розкрадання грошей під час будівництва житла для Нацгвардії. Будівництво вела компанія "Укрбуд" Микитася.

 

За даними слідства, на прохання забудовників Татаров міг домовитись про написання позитивної для фірми експертизи. Її зробив Київський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Міністерства внутрішніх справ.

 

НАБУ вважає безпрецедентним втручання Банкової у справу Татарова.