Трамп помилував політтехнолога Януковича Манафорта й екс-радника Стоуна

15:51, 24.12.2020
Трамп помилував політтехнолога Януковича Манафорта й екс-радника Стоуна

Манафорт і Стоун були засуджені в рамках розслідування про втручання Росії у вибори в США в 2016 році.

Президент США Дональд Трамп помилував колишнього главу свого передвиборного штабу Пола Манафорта і екс-радника Роджера Стоуна.

 

Як інформує УМ, про це повідомила прес-служба Білого дому.

 

"У результаті кричущого зловживання з боку прокуратури Манафорт пережив роки несправедливого поводження і став однією з найяскравіших жертв, як з'ясувалося, найбільшого полювання на відьом в американській історії", - йдеться в тексті.

 

Манафорт і Стоун були засуджені в рамках розслідування про втручання Росії у вибори в США в 2016 році. Всього до списку увійшли 26 громадян, серед них виявився і девелопер Чарльз Кушнер - батько чоловіка Іванки Трамп Джареда Кушнера. Ще трьом американцям частково або повністю пом'якшили вироки.

 

Відомо, що Манафорт очолював передвиборний штаб Трампа з червня по серпень 2016 року. У серпні 2018-го суд присяжних визнав його винним в порушенні податкового і банківського законодавства та приховуванні зарубіжних рахунків в банках. Проти Манафорта також були висунуті звинувачення в лобіюванні інтересів колишнього президента України Віктора Януковича, ухиленні від сплати податків, відмиванні грошей, змові проти США.

 

У в'язниці Манафорт провів майже два роки. У травні його перевели під домашній арешт у зв'язку з пандемією коронавірусу. Вийти з в'язниці Манафорт мав у листопаді 2024 року.

 

Стоуна в лютому 2020-го засудили до трьох років і чотирьох місяців в'язниці за звинуваченнями в дачі неправдивих свідчень, перешкоджанні правосуддю і спробі чинити тиск на свідків. Обвинувачення заявляло, що Стоун мав намір отримати у сайту WikiLeaks компрометуючу інформацію про демократів, щоб допомогти Трампу в передвиборній кампанії. Стоун назвав звинувачення політично мотивованими.

 

При цьому в офісі прокурора в Мангеттені, який намагався притягнути Манафорта до відповідальності у Нью-Йорку за ймовірне шахрайство, заявили, що продовжать вести справу, яка раніше була відхилена. Її відхилили на підставі того, що проти Манафорта вже вели розслідування за такими самими звинуваченнями.

 

Цей акт підкреслює нагальну необхідність притягнути пана Манафорта до відповідальності за його злочини проти жителів Нью-Йорка, як йдеться в нашому обвинувальному висновку. І ми продовжимо застосовувати наші апеляційні засоби, – повідомив речник офісу прокурора.

 

Сам Пол Манафорт уже встиг відреагувати на своє помилування. У своєму Twitter після чотирирічної перерви (дата останнього повідомлення там – 19 грудня 2016 року) політтехнолог написав: "Пане Президенте, моя сім'я і я покірно дякуємо вам за президентське помилування, яке ви мені надали. Не можна повністю описати словами, наскільки ми вдячні. Історія зафіксує, що протягом президентства за чотири роки ви досягли більше, ніж будь-хто з ваших сучасних попередників".

 

На помилування Пола Манафорта відреагували представники Демократичної та Республіканської партій. Сенатор-республіканець Бен Сасс опублікував коротку заяву: "Це прогнило наскрізь", назвавши Пола Манафорта злочинцем, який кричуще і неодноразово порушив американський закон.

 

Конгресмен-демократ Адам Шифф у своєму Twitter написав: "Манафорт відмовився від співпраці з прокурорами, збрехав, був засуджений, а потім Трамп похвалив його, що він не "стукав". Помилування Трампа тепер завершило корупційну схему. Беззаконно до самого кінця".

 

На помилування Пола Манафорта відреагували також у медіаспільноті. Журналіст BuzzFeed Кріс Міллер написав: "Сумний день для українців, особливо тих, хто віддав свої життя, щоб скинути Віктора Януковича – брутального й авторитарного клептократа, за яким доглядав і якому давав поради Манафорт. Багато хто в Україні розглядали його вирок як найближчу річ до справедливості за жорстокість на Майдані".

 

Колишній прессекретар Білого дому Арі Флейшер, який працював з Джорджем Бушем-молодшим, написав, що Манафорт – остання особа, яку треба було помилувати. "Він махлював зі своїми податками. Він не заслуговує на помилування", – написав Флейшер.

 

Як повідомляла УМ, напередодні ввечері стало відомо, що Трамп наклав вето на проект військового бюджету США на 2021 фінансовий рік (почався 1 жовтня), в якому прописані санкції проти газопроводу Північний потік-2 і допомога Україні на майже півмільярда доларів.

 

Сенат США затвердив оборонний бюджет США на 2021 фінансовий рік, у якому передбачені нові санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2". Також документ передбачає 250 мільйонів доларів допомоги для оборонної сфери України.

 

Раніше Трамп пообіцяв ветувати законопроєкт про оборонний бюджет, оскільки у його тексті відсутній пункт про скасування розділу закону про етику у сфері комунікацій від 1996 року, який захищає технологічні компанії від судових позовів за публікації користувачів.