Зеленський підписав закон про штрафи за недостовірне декларування

09:12, 24.12.2020
Зеленський підписав закон про штрафи за недостовірне декларування

Закон повертає відповідальність за декларування недостовірної інформації

Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою закон про відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Офісі президента.
 

Як уточнює прес-служба глави держави, закон повертає відповідальність за декларування недостовірної інформації і за неподання суб'єктом декларування декларації, яка була скасована рішенням Конституційного Суду України.

 

Відповідні зміни вносяться до Кримінального кодексу, Кримінально-процесуальний кодекс і Закон України "Про запобігання корупції".
 

На Банковій зазначають, що підписаний закон "усуває прогалини в законодавстві, що виникли в зв'язку з рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року" і забезпечує можливість притягнення до кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання декларації чиновників, депутатів, правоохоронців тощо .
 

Як повідомляла УМ, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційним низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.
 

Венеціанська комісія опублікувала термінові висновки щодо механізмів протидії корупції відповідно до рішення Конституційного Суду України. Також Глава Венеціанської комісії звернувся до Ради, закликавши український парламент вирішити ситуацію з "прикрим" рішенням Конституційного Суду.

 

Венеціанська комісія також рекомендувала Україні змінити законодавство щодо Конституційного