У Раді намагаються призначити суддю КСУ без конкурсу - ЦПК

09:41, 17.12.2020
У Раді намагаються призначити суддю КСУ без конкурсу - ЦПК

Рішення Комітету суперечить вимогам Конституції та останнім рекомендаціям Венеційської комісії

Центр протидії корупції повідомляє, що 16 грудня комітет Верховної Ради з питань правової політики "без будь-яких обговорень" дав зелене світло відбору судді Конституційного суду за парламентською квотою

 

Як інформує УМ, про це повідомляє ЦПК.

 

«Профільний комітет без будь-яких обговорень запропонованих кандидатів майже одноголосно вирішив, що всі кандидати відповідають вимогам Конституції та закону про КСУ, та ініціював проведення щодо них спеціальної перевірки.

 

Такий формальний розгляд порушує вимоги Конституції, яка передбачає конкурсний відбір кандидатів та вимагає, аби суддя КСУ мав щонайменше 15 років юридичного стажу, високі моральні якості та був правником із визнаним рівнем компетентності. Члени комітету підтримали навіть кандидата від ОПЗЖ Юрія Павленка, який лише в 2013 році отримав юридичний диплом.

 

У Центрі зазначають, що рішення Комітету суперечить вимогам Конституції та останнім рекомендаціям Венеційської комісії, яка наголосила на необхідності реформи процедури відбору суддів.

 

На крісло судді КСУ претендують двоє чинних народних депутатів — Ольга Совгиря від «Слуги народу» та Юрій Павленко від ОПЗЖ. Також на крісло судді КСУ претендують Микола Сірий, запропонований «Європейською Солідарністю», кандидатка від «Батьківщини» Ольга Бондар-Петровська та Дмитро Журавльов — від депутатської групи «Довіра».

 

Як повідомляла УМ, Венеціанська комісія опублікувала термінові висновки щодо механізмів протидії корупції відповідно до рішення Конституційного Суду України. Також Глава Венеціанської комісії звернувся до Ради, закликавши український парламент вирішити ситуацію з "прикрим" рішенням Конституційного Суду.

 

Венеціанська комісія також рекомендувала Україні змінити законодавство щодо Конституційного Суду.