Журналіст Рухолла Зам страчений в Ірані

16:03, 12.12.2020
Журналіст Рухолла Зам страчений в Ірані

Журналіст Рухолла Зам в іранському суді.

Журналіст-дисидент Рухолла Зам страчений через повішення в Ірані. Вирок привели у виконання у суботу, 12 грудня, вранці.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляє Reuters з посиланням на державне телебачення Ірану в суботу.

 

Відомо, що наприкінці червня 47-річного пана Зама засудили до смертної кари за "розпалювання насильства" під час антиурядових протестів 2017 року. Франція і правозахисні групи засудили це рішення.

 

Проте 8 грудня стало відомо, що Верховний суд Ірану залишив в силі смертний вирок журналісту.

 

Рухолла Зам був редактором опозиційного порталу AmadNews і власником популярного телеграм-каналу, на якому публікували компрометуючі матеріали про іранських чиновників і повідомляли про час акцій протесту у 2017 році.

 

Зам жив і працював у вигнанні у Парижі, але його заманили в Іран у жовтні 2019 року, де заарештували. Його обвинуватили в "актах проти внутрішньої і зовнішньої безпеки країни", поширенні фейкових новин і сприянні в "руйнуванні економічної системи" Ірану з 2016 року, а також у шпигунстві на користь розвідслужб Франції, США та Ізраїлю.

 

Пізніше журналіст у телеефірі вибачився за свою діяльність.

 

 
Як повідомляла "УМ", так званий Верховний суд Криму заочно засудив власника телеканалу ATR Ленура Іслямова до 19 років колонії суворого режиму.