Конгрес США ввів нові санкції проти «Північного потоку-2» і виділить Україні $250 млн на оборону

09:30, 12.12.2020
Конгрес США ввів нові санкції проти «Північного потоку-2» і виділить Україні $250 млн на оборону

ША намагаються заблокувати завершення будівництва "Північного потоку-2".

Верхня палата Конгресу США (Сенат) схвалила проєкт бюджету країни у 2021 році в ніч на суботу.

 

Документ передбачає 250 мільйонів доларів допомоги для оборонної сфери України, а також розширення санкцій проти «Північного потоку-2».

 

Як повідомляє УМ з посиланням на американські ЗМІ, проєкт бюджету підтримали переважною більшістю - 84 голоси проти 13.

 

Зокрема, проєкт оборонного бюджету склав понад 740 мільярдів доларів видатків. Більшість з них (635,5 млрд доларів) піде на базові потреби Пентагону.

 

Так, у законопроєкт включили розширення санкцій щодо російських газопроводів «Північний потік-2» та «Турецький потік», та введення обмежень щодо Туреччини через закупку російських зенітних ракетних систем С-400.

 

Санкції будуть спрямовані проти страхових і сертифікаційних компаній, які працюють з російськими кораблями.

 

Також 250 мільйонів доларів виділять на військову допомогу Україні. Цю ж суму США виділяли Україні минулого року, тобто цьогорічні виплати є продовженням асигнувань.

 

Проєкт передбачає призупинення виведення військ з Німеччини, заплановане президентом Дональдом Трампом.

 

Раніше WP повідомляли, що цей проєкт також підтримала Палата представників США (Нижня палата Конгресу). Тож після підтримки документу двома палатами, останнє слово залишається за президентом Дональдом Трампом.

 

Раніше Трамп пообіцяв ветувати законопроєкт про оборонний бюджет, оскільки у його тексті відсутній пункт про скасування розділу закону про етику у сфері комунікацій від 1996 року, який захищає технологічні компанії від судових позовів за публікації користувачів.

 

Однак загальна підтримка Конгресу має дозволити подолати вето президента - відповідне рішення мають підтримати дві треті сенаторів.

 

Нагадаємо, США намагаються заблокувати завершення будівництва "Північного потоку-2" через давні побоювання, що додаткові потоки російського газу збільшать політичний вплив Кремля на країни Європейського Союзу.