Чиновників каратимуть за брехню у декларації: Разумков підписав документ

13:29, 07.12.2020
Чиновників каратимуть за брехню у декларації: Разумков підписав документ

Тепер слово за Володимиром Зеленським.

Дмитро Разумков підписав закон про відновлення кримінальної відповідальності за неправдиве декларування. Ще 4 грудня цей законопроєкт підтримали 289 парламентарів.

 

Тепер слово за Володимиром Зеленським. Після підпису Разумкова документ передали на підпис президенту, повідомляє пресслужба парламенту.

 

Тепер внесення чиновником неправдивих відомостей на суму від 1 до 8,5 мільйонів гривень каратиметься штрафом від 42 тисяч до 51 тисячі гривень або громадськими роботами з позбавленням права обіймати певні посади на термін до 3 років.

 

Якщо ж чиновник не вказує статки на понад 8, 5 мільйонів, сума штрафу збільшується до 85 тисяч гривень. Також можливе обмеження волі до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади.

 

Зазначимо, що обмеження волі – це не ув'язнення, а поселення у виправний центр з можливістю його покидати.

 

Раніше покарання за брехню у декларації скасував Конституційний Суд. Через це Україна могла втратити підтримку МВФ, Світового банку та інших міжнародних партнерів. Говорили навіть про загрозу безвізовому режиму з ЄС.

 

Згідно з процедурою, після того, як законопроєкти підтримають нардепи, їх має підписати голова Верховної Ради. Тоді закони передають на підпис Володимиру Зеленському. Після цього текст закону мають опублікувати в офіційних друкарських виданнях України, мовиться про "Відомості Верховної Ради України", "Офіційний вісник України", газети "Голос України" та "Юридичний вісник України". Лише по завершенню усіх цих етапів закон набуває чинності.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування: зокрема, за брехню посадовців про свої статки передбачені штраф і обмеження волі.