Нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич відмовляється повертатися до Білорусі

11:43, 21.11.2020
Нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич відмовляється повертатися до Білорусі

Лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич наразі живе у Берліні.

Одна з лідерок опозиції, член Координаційної ради з передачі влади в Білорусі та лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич не планує повертатися до Білорусі до відставки Олександра Лукашенка.

 

Як передає УМ, про це повідомляє Deutsche Welle  в суботу.

 

Зазначається, що наразі лауреатка Нобелівської премії з літератури живе у Берліні, куди приїхала у вересні з офіційною метою лікування. При цьому, пані Алексієвич зазначила в інтервʼю, щовзахіднихкраїнах«нерозуміють, щовідбуваєтьсявБілорусі».

 

На її думку, в Білорусі триває гібридна громадянська війна, в якій прихильники Лукашенка беруть участь проти іншої половини населення. Світлана Алексієвич додала, що світ мовчить, поки «маленька горда країна бореться з шаленим вбивцею».

 

Відома на весь світ білоруська письменниця вважає, що запроваджених Євросоюзом санкцій недостатньо, бо Лукашенко і так заборонив високопосадовцям виїжджати з Білорусі. Вона вважає, що Захід міг би виключити країну з міжнародної банківської системи, ввести санкції проти нафтової промисловості.

 

«Це мало б тяжкі наслідки для економіки. Проти протестів, які б відбулися потім, Лукашенко був би безсилий», — зазначила письменниця.

 

 

Як повідомляла УМ, загибель жителя Мінська Романа Бондаренка викликала масове обурення протестантів в останні тижні, 15 листопада в Мінську влада розігнала акцію протесту під гаслом «Я виходжу»

 

Противники режиму Лукашенка також створили ланцюг навколо народного меморіалу Романові Бондаренку у Мінську. Потім силивики «зачистили» двір, де розташований меморіал.

 

19 листопада у Білорусі прощалися із вбитим активістом Романом Бондаренком.