Вчені знайшли на Місяці більше води, ніж вважалося досі

28.10.2020
За результатами двох досліджень, оприлюднених у понеділок, 26 жовтня, на Місяці може бути набагато більше води, ніж вважалося раніше. Таким чином, відкриваються шалені перспективи для того, що астронавти в майбутніх космічних місіях могли б  знайти — і, можливо, навіть паливо — на місячній поверхні.
 
Вважалося, що Місяць сухий, немов кістки вимерлих десятки тисяч тому динозаврів, але приблизно десять років тому низка знахідок дозволила припустити, що у нашого найближчого небесного сусіда є певні запаси води, що потрапила в поверхню.
 
Попередні дослі­дження виявили ознаки води шляхом сканування поверхні, але не змогли розрізнити H2O та гідроксил — молекулу, що складається з одного атома водню та одного атома кисню.
 
Нове дослідження надало додаткові хімічні докази того, що Місяць утримує молекулярну воду навіть в освітлених сонцем областях.
 
Розміщена на літаку стратосферна обсерваторія інфрачервоної астрономії (СОФІЯ) (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA)) американської космічної агенції НАСА вперше підтвердила наявність води на боці Місяця, освітленому Сонцем, повідомляє часопис «Природна астрономія» (Nature Astronomy.
 
SOFIA — спільний проєкт НАСА та Німецького центру авіації та космонавтики. Модифікований літак Boeing 747SP Jetliner, обладнаний телескопом діаметром приблизно 270 см, дозволяє астрономам вивчати Сонячну систему та багато іншого в умовах, де це неможливо за допомогою наземних телескопів.
 
Пролітаючи на висоті понад 13 кілометрів від Землі, літак здіймається над атмосферною водяною парою (точніше 99% цієї пари), щоб отримати більш чітку інфрачервону картину Всесвіту.
 
За допомогою інфрачервоної камери Faint Object («Слабкий об’єкт»), підключеної до телескопа (FORCAST), СОФІЯ змогла захопити специфічну для молекули води довжину хвилі (6,1 мкм) і виявила її в освітленому сонцем місячному кратері Клавіус.
 
Той розташований у південній півкулі Місяця і є одним iз найбільших кратерів, видимих із Землі. Раніше спостереження за місячною поверхнею виявили певну форму водню, але не змогли відрізнити воду від схожого до неї гідроксилу (ОН).
 
Дані Клавіуса виявили саме наявність води в концентраціях від 100 до 412 частин на мільйон — приблизно трохи більше 1/3 літра в кубічному метрі ґрунту місячної поверхні.
 
Для порівняння, в піску пустелі Сахара води у 100 разів більше, ніж у місячному ґрунті, що вивчався SOFIA. Відкриття породжує нові питання про те, як виробляється вода і зберігається на сирій, безповітряній поверхні Місяця. На думку експертів, вона може бути присутньою на поверхні Місяця не тільки в холодних, затінених місцях.
 
Вода є цінним ресурсом у космосі та ключовою складовою життя, яким ми його знаємо. Невідомо, наскільки легко буде використати резерви води, виявлені на Місяці.
 
Як частина програми Artemis, НАСА хоче дізнатися все про її наявність, перш ніж відправити більше людей на поверхню нашого єдиного природного супутника в 2024 році й вивчити можливість постійної присутності людини там до кінця десятиліття.
 
Результати проєкту SOFIA базуються на роках попередніх досліджень наявності води на Місяці. Коли астронавти «Аполлона» вперше повернулися з Місяця в 1969 році, він вважався повністю сухим.
 
Орбітальні дослідження останніх 20 років підтвердили наявність льоду в постійно затінених кратерах навколо полюсів Місяця. Оприлюднені дані підтверджують наявність води і на сонячній стороні Місяця.