У Британії робитимуть експрес-тести на коронавірус за 12 хвилин: коштуватимуть по 120 фунтів

28.10.2020
У Британії робитимуть експрес-тести на коронавірус за 12 хвилин: коштуватимуть по 120 фунтів

Ранні випробування вакцини проти COVID-19, розробленої Оксфордським університетом у співпраці з компанією AstraZeneca Plc, показали, що вона викликала сильну імунну відповідь у літніх людей, які є найбільш уразливою групою. Вік став основним фактором ризику серйозно захворіти на COVID-19.
 
Оскільки  імунна система слабшає з віком, є побоювання, що вакцина може бути найменш ефективною в групі, яка найбільше потребує захисту.
 
Британське видання «Файненшл Таймс», посилаючись на осіб, фахово ознайомлених iз відкриттям, повідомило, що нова вакцина стимулює захисні антитіла та Т-лімфоцити у пацієнтів старших вікових груп. Це має захистити людей похилого віку від серйозних захворювань або смерті, спричиненої вірусом SARS-CoV-2.
 
Ще в липні медичний часопис Lancet опублікував дані, які показують, що вакцина генерувала «сильні імунні реакції» у групі здорових дорослих людей віком 18-55 років принаймні впродовж 56 днів.
 
Біофармацевтична компанія AstraZeneca, яка розробляє вакцину разом із дослідниками Оксфордського університету, вважається світовим лідером у змаганнях iз виробництва вакцини для захисту від COVID-19.
 
Також стало відомо, що результат експрес-діагностики стане доступним усього за 12 хвилин завдяки швидким тестам на коронавірус, які незабаром з’являться в британських аптеках. Утiм така діагностика буде доступна не для всіх, бо вартість одного такого тесту сягає 120 фунтів стерлінгів (близько 4,5 тисячi гривень).
 
Тести призначені в першу чергу для тих, у кого немає жодних симптомів. Бо люди з очевидною симптоматикою, а також медичні працівники та працівники соціальних служб у Британії можуть замовити безкоштовні тести через систему охорони здоров’я.
 
Тест, розроблений компанією LumiraDx, проводиться за допомогою мазка з носа, який аналізують на місці в невеликих портативних пристроях.
 
Ці тести мають точність 97-98%, що трохи нижче від тих, які направляють до лабораторій.
 
У Великій Британії здійснюють понад 300 тисяч щоденних тестів на коронавірус, що, як підкреслює уряд, є найбільшою кількістю в Європі, але час, необхідний для отримання результатів, лишається серйозною проблемою.
 
Незважаючи на заяви уряду, що всі тести — за винятком тих, що надсилаються поштою, — очікують упродовж 24 годин, дані минулого тижня показали, що наразі лише 15,1 відсотка результатів надходять упродовж доби.