Неприємно вражені: у Зеленського і в ТКГ відреагували на скандальні заяви Фокіна

09:12, 30.09.2020
Неприємно вражені: у Зеленського і в ТКГ відреагували на скандальні заяви Фокіна

У ТКГ зазначили, що війну на територію України принесла Росія та її громадяни

В Офісі Президента заявили, що були неприємно вражені неоднозначними заявами першого заступника глави української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна. Напередодні Фокін сказав, що не бачив доказів війни між Україною та Росією на Донбасі.

 

В ОП наголосили на важливості розділяти офіційне з особистим, повідомили у пресслужбі Офісу Президента.

 

Водночас в ОП підкреслили, що потрібно просувати державне бачення, навіть якщо воно не збігається з особистим, доки представляєш державу.

 

"Ба більше, офіційна позиція України повністю збігається з об'єктивною реальністю та політичною правдою. Саме з російського вторгнення почалася тимчасова окупація Криму, міста Севастополя й окремих районів Донецької та Луганської областей України", - зауважили в Офісі Президента.

 

У повідомленні мовиться, що раніше особисті думки кожного з представників України не суперечили офіційній позиції держави. Також в Офісі Президента зазначили, що вже дали належну оцінку заявам Вітольда Фокіна, які категорично розходяться з офіційними позиціями держави.

 

Наостанок в ОП нагадали пріоритети діяльності держави та її представників, серед яких: абсолютне та довготривале припинення вогню на Донбасі, звільнення всіх утримуваних осіб, виведення всіх незаконних збройних формувань і військової техніки з території України, повна деокупація та повернення Україні контролю над кордоном з Росією. 

 

Українська делегація у Тристоронній контактній групі також відреагувала на резонансні заяви заступника голови делегації України в ТКГ Вітольда Фокіна щодо війни на Донбасі та щодо Криму.

 

"Пан Фокін як і будь-яка людина має право на власну позицію, якою б дивною вона не здавалась. Але ми разом як делегація України у переговорах у ТКГ повинні дотримуватись виключно офіційної позиції нашої держави навіть тоді, коли не беремо участь у переговорах. Тим більше, що у питаннях про тимчасову окупацію Криму та війну на Донбасі дотримуватись офіційної позиції дуже легко, оскільки офіційна позиція України повністю співпадає з правдою про війну", - йдеться в заяві.

 

У ТКГ зазначили, що війну на територію України принесла Росія та її громадяни. Саме тому, наприклад, переговори за нашою участю відбуваються у тристоронньому форматі – Україна, ОБСЄ як посередник та Росія як держава, яка тимчасово окупувала частину нашої території.

 

"Завдання, які маємо на переговорах від Президента України Володимира Зеленського, побудовані на розумінні того, що Росія повністю контролює тимчасово окуповані території України, а отже має вирішальний вплив на все, що там відбувається. Жодного разу у нашій роботі як української делегації у Тристоронній контактній групі ми не чули сумнівних заяв від пана Фокіна й не бачили жодних неприємних дипломатичних несподіванок. Вважаємо дивним, що пан Фокін, роблячи такі заяви, не врахував, що його сприйматимуть не просто як громадянина, який висловлює свою точку зору, а як члена української делегації, який представляє державу. Тим більше, розмова відбувалась у Верховній Раді України. Очікуємо, що заяви пана Фокіна отримають належну оцінку", - зазначили в ТКГ.

 

Як повідомляла УМ, на засіданні 29 вересня комітет заслухав першого заступника голови делегації України у ТКГ Вітольда Фокіна. Він заявив, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі ведеться війна між Україною та Росією. За його словами на сході України проти ЗСУ воюють бойовики і найманці з 30 країн світу.

 

Фокіна запросили на засідання комітету через іншу скандальну заяву, яку він зробив 29 серпня про амністію та особливий статус Донбасу. Він не змінив своєї думки і досі вважає, що на Донбасі потрібно провести місцеві вибори, оголосити загальну амністію, бо вона "деморалізує противника". 

 

За результатами засідання комітет вирішив звернутися до президента Володимира Зеленського і рекомендувати звільнити Фокіна.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав Фокіна мерзотником та закликав відправити "знову на пенсію".