Росія має визнати себе окупантом Криму і попросити води – Кислиця

18:58, 22.09.2020
Росія має визнати себе окупантом Криму і попросити води – Кислиця

В окупованому Криму катастрофічно не вистачає води через посуху.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця вважає, що згідно з міжнародним гуманітарним правом Росія повинна визнати себе країною-окупантом і лише після цього вона може офіційно звернутися до влади України з проханням щодо відновлення постачання дніпровської води в окупований Крим.

 

Лише за такої послідовності дій держави-окупанта можна обговорювати питання про воду з Дніпра.

 

Як передає «Україна молода», про це пан Кислиця заявив в інтерв'ю "Крим.Реаліі".

 

«Для того щоб почати розмову про постачання води, вони (влада Росії - ред.), По-перше, повинні визнати, що вони країна-окупант і офіційно звернутися як країна-окупант, згідно з гуманітарним правом. Вони повинні звернутися до влади України з офіційним проханням, а не з погрозами, з істериками, розумієте», - наголосив дипломат.

 

І додав: «І тоді будемо дивитися, тоді відповідні міністерства і відомства будуть дивитися, яка повинна бути наша реакція. Наскільки мені відомо, на сьогоднішній день країна-окупант ніколи не зверталася до України з проханням почати діалог про цю проблему. Замість цього ми бачимо багато суєти і істерик за лаштунками цієї проблеми».

 

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з островом. Після окупації Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.

 

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення грунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

 

Фактично Росія поступово перетворює півострів в пустелю. Тим часом пропаганда країни-агресора через ЗМІ та соцмережі намагається маніпулювати громадською думкою в Україні, щоб отримати воду в окупований Крим.

 

Як повідомляла «УМ», представництво президента в АРК відкидає звинувачення російської влади щодо обов'язків України постачати воду до анексованого Росією Криму й наголошує, що забезпечення окупованої території ресурсами є обов'язком держави-окупанта.