Венедіктова підписала підозру Юрченку

11:18, 17.09.2020
Венедіктова підписала підозру Юрченку

Генпрокурорка вивчала матеріали справи протягом кількох годин.

Ірина Венедіктова повідомила, що таки підписала підозру депутату Олександру Юрченку. Прокурори клопотатимуть для парламентаря такий запобіжний захід як тримання під вартою. Разом з прокурорами САП генпрокурорка вивчала матеріали справи протягом кількох годин.

 

Як інформує УМ, про це сама Венедіктова повідомила у фейсбуці.

 

"Я прийняла рішення і, відповідно – одночасно відповідальність, підписати народному депутату підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу – тримання під вартою. Вдячна прокурорам САП за якісну підготовку справи і вміння в стислі терміни аналізувати складні матеріали", -  написала Венедіктова.

 

Також генпрокурорка зазначила, що інформаційні атаки на неї не діють, також вона закликала навіть не пробувати маніпулювати результатами її рішень,

 

Венедіктова наголосила, що її рішеннями маніпулювати неможливо.


"Здійснювати на мене вплив за допомогою журналістів або активістів – порожній номер, що я вже багато разів доводила діями. Прошу також не забувати, що "випадковий злив" матеріалів кримінальних проваджень в ЗМІ – це протизаконно", – зауважила Венедіктова.

 

Також, за словами очільниці Офісу генпрокурора, з правопорушниками у неї розмова – коротка, проте реагує вона лише на професійно підготовані матеріали.

 

Як повідомляла УМ, 15 вересня генпрокурорка у Верховній Раді заявляла, що наразі немає підстав для оголошення підозри нардепу від "Слуги народу" у справі про отримання хабаря, який начебто був призначений йому. Венедіктова тоді додала, що 14 вересня отримала листа щодо цього від керівництва НАБУ, але без матеріалів кримінального провадження.

 

НАБУ 15 вересня опублікувало відео, на якому детектив під прикриттям передає 13 тисяч доларів помічнику Юрченка. Ймовірно, що хабар посередник повинен був передати своєму керівнику.

 

Зі слів члена наглядової ради Укрзалізниці Сергія Лещенка, це був аванс за внесення змін у законодавство про побутові відходи. Загалом сума хабаря мала становити 200 тисяч доларів.
Детективи НАБУ оголосили підозру помічнику нардепа. Його взяли під варту з можливістю внесення застави Помічника “слуги народу” Юрченка взяли під варту, але з можливістю застави у розмірі 1,5 мільйона гривень.


В Офісі генпрокурора заявили, що інформація про причетність Юрченка до хабарництва провокативна і генпрокуратура не отримувала матеріалів по цій справі. Також там нагадали, що повідомлення про підозру народним депутатам України готує генеральний прокурор, а не НАБУ.

 

За неофіційними даними, Банкова чинила неабиякий тиск на генпрокурорку в цьому питанні, бо президенту Зеленському (поінформованому в обставини справи) такий негатив щодо партії «Слуга народу» перед місцевими виборами не потрібен. Утім НАБУ не відступає і наводить нові докази корумпованості «слуги».

 

Втім, у четвер президент Зеленський заявив, що "за хабарництво буде дуже боляче".