НАБУ виклало докази злочинних дій судді Вовка

15:31, 01.09.2020
НАБУ виклало докази злочинних дій судді Вовка

Павло Вовк міг організувати подання штучних скарг до ВРП на суддів всіх інстанцій, які виносили "незручні" для нього рішення.

Національне антикорупційне бюро України оприлюднило нові записи розмов керівників Окружного адмінсуду Києва. Їх підозрюють у спробі захоплення судової влади. 1 вересня Вища рада правосуддя розгляне клопотання про тимчасове відсторонення глави ОАСК Павла Вовка з посади.

 

Як інформує УМ, записи розмов і розшифровка оприлюднені на офіційному сайті НАБУ.

 

"Детективи задокументували не тільки окремі факти вчинення корупційних злочинів, а й викрили цілу систему керованого правосуддя, яке не лише сприяло особистому збагаченню суддів, а й використовувалося головою ОАСК як інструмент захоплення ним влади у судовій системі. При цьому зібрані під час негласних слідчих (розшукових) дій матеріали свідчать про те, що голова ОАСК має безпрецедентний вплив на окремих членів ВРП. Відтак, виникають обґрунтовані сумніви щодо об’єктивності та неупередженості таких членів, тому їм було заявлено відводи", - йдеться у матеріалі.

 

За даними НАБУ, Павло Вовк міг організувати подання штучних скарг до ВРП на суддів всіх інстанцій, які виносили "незручні" для нього рішення. Зокрема, на суддів Верховного Суду. Такі важелі впливу він використовував, шоб добииися від них "лояльності".

 

Водночас ці лояльні судді могли розраховувати на уникнення будь-якої відповідальності у Вищий раді правосуддя та абсолютну безкарність за допомогою зв’язків Вовка.
Наводимо один із фрагментів записів, де Павло Вовк хизується у розмові з одним із членів ВРП про досягнуті ним домовленості щодо непритягнення до відповідальності деяких суддів ОАСК, які забороняли мітинги на Майдані у 2013 році.

 

 
 

Водночас, Вища рада правосуддя відмовилася відсторонити голову Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка.

 

"Вища рада правосуддя одноголосно відмовилась відстороняти суддю Вовка. Кругова порука в дії. Вони з Вовком разом віскі п'ють до 2 години ночі. Разом відмазують і карають суддів. Разом вводять нових членів ВРП", - повідомляє  Центр протидії корупції.

 

Галина Чижук з Центру протидії корупції у Facebook уточнює, що ВРП мотивувала своє рішення тим, що прокуратура не надала доказів причетності Вовка до кримінальних правопорушень.

 

Нагадаємо, 17 липня НАБУ повідомило про підозру голові ОАСК Павлу Вовку, заступнику голови суду Євгену Аблову та ще п'ятьом суддям і керівнику Державної судової адміністрації Зиновію Холоднюку.

 

НАБУ підозрює суддів у створенні злочинної організації з метою захоплення влади у Вищій кваліфікаційній комісії суддів і Вищій раді правосуддя.
У суді заявили, що підозри було оголошено не за правилами.

 

Після цього, НАБУ оголосило в розшук  Павла Вовка, його заступника, трьох суддів ОАСК та двох колишніх членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

 

Вовк заявив, що готовий прийти на допит.