Сплять на підлозі: в аеропортах України перебувають сотні хасидів, фото, відео

16:15, 27.08.2020

В аеропортах різних українських міст перебувають сотні громадян Ізраїлю. Їх не пускають в Україну. Відомо, що хасидів тримають в аеропортах Києва, Одеси, Запоріжжя. На оприлюднених у мережі фото помітно, що деякі з них сплять на підлозі.

 

Громадян Ізраїлю тримають в українських аеропортах, повідомили брацлавські хасиди Об'єднаній єврейській громаді України.

 

Наразі відомо, що хасидів не пускають в Україну з аеропортів Києва, Одеси, Запоріжжя. Схожу ситуацію незабаром очікують і у Львові.

 

Керівник Об'єднаної єврейської громади України Міхаель Ткач у Facebook  оприлюднив відповідне відео.

 

У телеграмі PavlovskyNews пишуть, що хасиди перебувають без їжі та води.

 

"Згідно з відео, деякі хасиди сплять на підлозі, в інших плачуть на руках діти", - йдеться у повідомленні.

 

 

Раніше з’явилася інформація, що ізраїльтян затримали у київському аеропорту. У Держприкордонслужбі зазначають, що затримань як таких не було, у паломників лише перевіряли документи й проводили з ними бесіди для з'ясування мети візиту.

 

Водночас, за словами Ткача, відповідальність за ситуацію в Умані, пов'язану з паломництвом, має взяти на себе держава. Тому що ті обмеження, які вводять, мають підстави.

 

"З іншого боку – треба зрозуміти уманських хасидів і їхнє бажання виконати свої певні закони, заповіді. На мою думку, ці обмеження мають право на існування", -  вважає Міхаель Ткач.

 

Також він додав, якщо буде такий наплив, як щороку – витримати карантинні норми буде неможливо.

 

Проте, як зауважив голова спільноти, відвідування могили праведника – не є обов'язковим аспектом святкування Рош ха-Шана – єврейського Нового року. І більшість євреїв святкуватимуть в синагогах, з молитвами. Потім будуть трапези.

 

"Масове відвідування могили ребе – прерогатива лише уманських хасидів. В інших європейських напрямках такої потреби немає. Це не обов'язкова традиція", – підсумував Ткач.

 

Додамо, цього року традиційне святкування Рош ха-Шана, як і інших свят в інших релігіях, проходитиме в особливих умовах через пандемію коронавірусу.

 

Український уряд спершу збирався заборонити хасидам в'їзд, але потім від цієї ідеї без пояснень відмовилися. Обійшлися спільним закликом України й Ізраїля до хасидів відмовитися від ідеї паломництва цього року.

 

Втім хасиди вирішили не відмовлятися від такої ідеї. Максимум – це те, що цього року паломників буде менше, а люди з групи ризику в Умань не поїдуть.

 

Паломники просять місцевим не перешкоджати їм, а натомість обіцяють інвестувати в Умань 100 мільйонів доларів. Тепер невідомо, чи все ж вдасться паломникам навідатися в Умань, оскільки 26 серпня уряд прийняв рішення про заборону в’їзду іноземців в Україну на місяць (з 29 серпня по 28 вересня).

 

Категорично проти приїзду хасидів і мер Умані Олександр Цебрій, який навіть ночував під Офісом президента, щоб привернути увагу керівництва держави до цієї проблеми.