США запроваджують санкції проти російського Міноборони

10:31, 27.08.2020
США запроваджують санкції проти російського Міноборони

У Росії кажуть, що Вашингтон вдався до санкцій, бо начебто програв у розробці вакцини від коронавірусу.

Міністерство торгівлі Сполучених Штатів запроваджує санкції щодо трьох науково-дослідницьких установ Росії. Роблять це через ризики для національної безпеки і зовнішньополітичних інтересів США. У Росії кажуть, що Вашингтон вдався до цього, бо начебто програв у розробці вакцини від коронавірусу.

 

Як інформує УМ, відповідний документ Бюро промисловості безпеки США опублікує у Федеральному реєстрі 27 серпня.

 

"Ці 60 компаній визначені американським урядом, як такі, що діють усупереч національній безпеці чи зовнішньополітичним інтересам США", - йдеться у документі.

 

У переліку опинилися компанії з таких країн: Китаю; Франції; Гонконгу; Індонезії; Малайзії; Оману; Пакистану; Швейцарії; ОАЕ.

 

У чорний список увійшли і російські установи: 33-й Центральний науково-дослідний випробувальний інститут Міноборони Росії у Саратовській області; 48-й Центральний науково-дослідний інститут Міністерства оборони (Кіров), зокрема філії в Єкатеринбурзі і Сергієвому Посаді; ФГУП "Державний науково-дослідний інститут органічної хімії та технології" ("Держндіохт").

 

У документі наголошують, що у влади США є підстави вважати 33-й ЦНДІ і "Держндіохт", пов'язаними з російською програмою розробки і випробування хімічної зброї, а 48-й ЦНДІ і його філії – з програмою створення біологічної зброї.


Американська влада вводить обмеження на експорт, реекспорт і передачу товарів відповідно до наявних регламентів визначеним людям та організаціям.


Російський сенатор Олег Морозов вважає, що до такого кроку США вдалися, бо Вашингтон програв у розробці вакцини від коронавірусу.

 

На його думку, Сполучені Штати хочуть закрити західні ринки для російського препарату. Однак він все ж "буде користуватися популярністю".

 

Нагадаємо, 11 серпня в Росії оголосив про реєстрацію першої у світі вакцини проти коронавірусу.

 

Щеплення вже встигли зробити російські чиновники та бізнесмени, а також донька Путіна.

 

Світові науковці висловили сумніви в ефективності та безпечності вакцини російського виробництва. Експерти кажуть, що реєстрація вакцини не може вважатися чинною, адже вона не пройшла усіх етапів перевірки.

 

Однак вже 15 серпня в РФ заявили про початок масового її виробництва.