Ізраїль закликає Зеленського заборонити паломництво хасидів до Умані

09:01, 23.08.2020
Ізраїль закликає Зеленського заборонити паломництво хасидів до Умані

Серед ультрарелігійних юдеїв, до яких належать хасиди, показники захворюваності коронавірусом є одними з найвищих.

Керівник Центру боротьби з коронавірусною пандемією Ізраїлю Ронні Ґамзу попереджає, що українське місто Умань на Черкащині може стати «гарячою точкою» пандемії у разі, якщо влада України не заборонить традиційне щорічне паломництво юдеїв-хасидів на святкування єврейського Нового року у вересні цього року.

 

Як повідомляє «УМ», про це йдеться у зверненні пана Ґамзу до президента України Володимира Зеленського, яке оприлюднено у ЗМІ Ізраїлю.

 

"Таке зібрання у цей неспокійний час, як очікують, спричинить масове інфікування туристів і місцевих українців, що стане важким тягарем для місцевих медичних закладів, а ще тисячі людей повернуться до Ізраїлю й будуть далі поширювати вірус. Я наполегливо закликаю вас ввести заборону на ці святкування цього року в межах зусиль всієї світової спільноти з боротьби проти цієї жахливої пандемії", - наголошує посадовець Ізраїлю у листі до Зеленського.

 

При цьому ізраїльські ЗМІ уточнюють, що у цьому зверненні також йдеться про те, що владі Ізраїлю не вдалося суттєво знизити кількість нових заражень коронавірусом, а серед ультрарелігійних юдеїв, до яких належать хасиди, показники захворюваності є одними з найвищих.

 

Крім того, пан Ґамзу висловлює занепокоєння, хасиди в Умані ймовірно не дотримуватимуться встановлених епідеміологічних правил.

 

Журналісти нагадують, що керівництво обох країн виступило проти цьогорічного паломництва хасидів до Умані, однак чіткої заборони для паломників український уряд не запровадив.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Кабінет міністрів підтримав ініціативу міністра внутрішніх справ Авакова, якою передбачається введення обмежень, але не заборони, на відвідування іноземцями Умані під час цьогорічного святкування Рош га-Шана.

 

Категорично проти приїзду хасидів і мер Умані Олександр Цебрій, який навіть ночував під Офісом президента, щоб привернути увагу керівництва держави до цієї проблеми.