Протести в Білорусі: лідери Євросоюзу почали екстрений саміт

13:58, 19.08.2020
Протести в Білорусі: лідери Євросоюзу почали екстрений саміт

Зустріч проходить у форматі відеоконференції.

Глави держав і урядів Євросоюзу проводять саміт у закритому режимі у форматі відеоконференції.
Глави держав і урядів 27 країн ЄС почали екстрений саміт у форматі відеоконференції щодо Білорусі, скликаний з ініціативи Польщі та Литви.

 

Як інформує УМ, про це повідомив у середу представник голови Європейської ради Шарля Мішеля Баренд Лейтс в середу, 19 серпня.

 

"Відеоконференція лідерів ЄС щодо Білорусі почалася", - написав він у Twitter. Переговори тривають в закритому режимі.

 

Раніше цього тижня стало відомо, що лідери ЄС обговорять ситуацію в Білорусі. Глава Євроради закликав офіційний Мінськ відмовитися від подальшого застосування сили проти мирних демонстрантів.

 

Також Євросоюз підтвердив намір ввести додаткові санкції проти Білорусі, зокрема проти осіб, відповідальних за порушення виборчого процесу і насильство проти мітингувальників.

 

Як повідомляла УМ, у Білорусі 9 серпня пройшли вибори президента, відразу після яких по всій країні почалися масові протести і страйки. Білоруси вимагають чесних виборів без Олександра Лукашенка.

 

У ЦВК Білорусі стверджують, що перемогу здобув Олександр Лукашенко (80,1% голосів), опозиційний кандидат Світлана Тіхановська нібито набрала 10,1% голосів.


Акції протесту супроводжувалися кривавими нападами з боку силовиків. Бійці ОМОН застосовували проти мирних громадян водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати.

 

Сам Олександр Лукашенко звинуватив в акціях протесту «ляльководів» з Чехії, Польщі, Росії та України. Він заявив, що Майдану в Білорусі не буде, а будь-які несанкціоновані акції протесту зустрінуть жорстким опором.

 

Євросоюз не визнав результати виборів в Білорусі і заявив про готовність запропонувати підтримку в діалозі між владою і мітингувальниками. Депутати Європарламенту оголосили білоруського диктатора персоною нон граната в ЄС. Там також закликали Росію утриматися від будь-якого втручання в події в Білорусі.

 

Світлана Тіхановська оголосила про створення координаційної ради для забезпечення мирної передачі влади.

 

У понеділок Олександр Лукашенко заявив, що повторних виборів у Білорусі не буде, хіба, що протестувальникам доведеться його вбити.