Підпал авто «Схем»: Седлецька натякає на фігурантів розслідувань і Портнова, фото

09:36, 17.08.2020
Підпал авто «Схем»: Седлецька натякає на фігурантів розслідувань і Портнова, фото

Службове авто програми «Схеми: корупція в деталях» підпалили біля будинку водія знімальної групи у мсті Бровари під Києвом в ніч на понеділок, 17 серпня о першій ночі.

 

Машина відновленню не підлягає, на місці працює поліція.

 

Як інформує «Україна молода», про це першим повідомив журналіст «Схеми»  Михайло Ткач у  Facebook.

 

"Погані новини продовжуються. Авто, на якому ми протягом чотирьох років знімаємо матеріали, які ви всі бачили, спалили", - написав Михайло Ткач, який нещодавно виявив ознаки для встановлення прослуховуючих пристроїв у власній квартирі.

 

 

За його словами, останній матеріал, який знімали за допомогою службового авто "KIA Cerato" – це "Королі доріг". Він стосувався того, як транспорт перших осіб держави порушує ПДР.

 

"Під час зйомок і в самому матеріалі я неодноразово наголошував, що за нашим авто і нами вели спостереження співробітники охорони президента УДО. Авто ночувало біля будинку де мешкає водій", – також повідомив журналіст Ткач.

 

 

 У свою чергу головна редакторка програми "Схеми: корупція в деталях" Наталя Седлецька вважає, що за підпалом машини,  якою користувалися журналісти-розслідувачі, можуть стояти фігуранти розслідувань, та не виключає причетність до підпалу скандально відомого посадовця часів режиму Януковича Андрія Портнова.

 

«Щодо нічного підпалу редакційного автомобіля "Схем", який належить нашому водієві Борису Мазуру. Очевидці розповіли, що перед займанням автомобіля чули "хлопок". Автомобіль спершу гасили сусіди, потім пожежники. Передня частина авто вигоріла дуже швидко. Слідчо-оперативна група, яка була на місці подій оглянувши авто, звернула увагу на матеріал на передньому лівому колесі, схожий на залишки запалювальної суміші. Поліцейські взяли матеріал на експертизу. Опитали сусідів, оформили заяву. Тепер у поліції – 24 години на визначення кваліфікації справи та внесення її в Єдиний реєстр досудових розслідувань», - написала Наталя Седлецька у Facebook.

 

Вона нагадує, що «десь рік тому Андрій Портнов опублікував усі персональні дані наших водіїв – їхні паспорти, номери авто, адреси проживання та погрожував редакції».

 

І додає: «У Нацполіції є навіть кримінальна справа з цього приводу, яка, втім, не рушить з місця. А у минулу п’ятницю Портнов вкотре опублікував ось таке: «маргинальное Радио Свобода – продолжаю комплекс учебно-воспитательных мер».

 

 

За її словами, версія щодо Портнова не єдина, бо «цю машину дуже добре знають у широкому колі фігурантів наших матеріалів».

 

«Цей автомобіль по суті був нашим робочим інструментом, за допомогою якого ми зняли велику кількість журналістських розслідувань. Тому для мене очевидно одне: підпал пов’язаний саме з нашою професійною журналістською діяльністю, яка комусь дуже не подобається», - зазначила пані Седлецька.

 

Зазначимо, що восени минулого року заступник голови Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов оприлюднив дані трьох автомобілів програми "Схеми: корупція в деталях" через підготовку розслідування щодо його зв’язків із чинною українською владою.

 

Окрім цього, Портнов також виставив персональні дані водія "Схем", зокрема домашню адресу, ім’я та прізвище. У свою чергу редакція програми розцінила це як тиск на команду.

 

Як повідомляла «УМ», зранку 8 серпня 2020 року журналіст програми "Схеми" Радіо Свобода Михайло Ткач заявив, що виявив у себе вдома ознаки прослуховуючого пристрою. Пізніше поліція повідомила, що розпочала провадження за статтею "Порушення недоторканності приватного життя".