Міжнародний день корінних народів світу відзначають в Україні

13:54, 09.08.2020
Міжнародний день корінних народів світу відзначають в Україні

В Україні корінними народами є кримські татари, караїми та кримчаки.

Україна разом із міжнародною спільнотою відзначає Міжнародний день корінних народів світу в неділю, 9 серпня.

 

Про це нагадує «Україна молода».

 

Зокрема, МЗС України інформує, що представники корінних народів живуть в 90 країнах світу та представляють близько 5 тисяч різних культур.

 

В Україні корінними народами є кримські татари, караїми та кримчаки.

 

«У цей день у світі віддають належне внеску корінних народів у розвиток світової цивілізації та говорять про захист їх прав, культури і способу життя», - наголошують українські дипломати.  

 

У МЗС України додають: «Для України ж це ще і особливе нагадування про долю корінних народів Криму, які на тимчасово окупованих територіях продовжують щоденну боротьбу за свої права та свободи».

 

До речі, з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу відбудеться онлайн-концерт «Свої. Корінні»! На запрошення Кримського дому, Українського інституту та Суспільного телеканалу UA: Крим Суспільне Крим (саме на їхніх платформах буде доступна трансляція) для вас виступлять сучасні кримськотатарські та українські артисти. Початок о 14:00.

 

Водночас, у посланні Генерального секретаря ООН з нагоди свята наголошується, що майже 500 млн представників корінних народів по всьому світу постраждали через COVID-19.

 

"Інфекція COVID-19 принесла найзгубніші наслідки для понад 476 мільйонів представників корінних народів по всьому світу", - йдеться в посланні.

 

Повідомляється, що недостатній доступ до послуг охорони здоров'я, чистої води та санітарії підвищує їх уразливість. Для корінних народів характерні традиційні заняття і ведення натурального господарства або зайнятість у неформальному секторі.

 

"Жінки з-поміж корінного населення, які часто є основними постачальниками продовольства і продуктів харчування для своїх сімей, особливо сильно постраждали від закриття ринків, на яких продавалися ремісничі вироби кустарних промислів, сільськогосподарська продукція та інші товари", - зазначається у посланні.

 

Генсек також наголосив: потрібно в терміновому порядку зайнятися вирішенням проблеми тяжкого становища дітей з-поміж корінних народів, які позбавлені доступу до можливостей віртуального навчання.

 

"Для боротьби з пандемією каренський народ Таїланду відродив свій древній ритуал "кро йі" (закриття сіл). Подібні стратегії, використовуючи які громади закривали в'їзд в райони свого проживання, застосовувалися і в інших країнах Азії, а також в Латинській Америці", - йдеться у посланні.