Журналісти Юрій Боронюк, Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк затримані у Мінську

20:58, 07.08.2020
Журналісти Юрій Боронюк, Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк затримані у Мінську

Штатні кореспонденти міжнародного телеканалу «Настоящее Время» Юрій Боронюк, Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк.

Штатні кореспонденти міжнародного телеканалу «Настоящее Время» Юрій Боронюк, Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк затримані силовиками Білорусі в готелі «Мінськ» в п’ятницю.

 

Ромалійська і Гребенюк є громадянами України, тоді як Боронюк – Росії.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформують телеканал «Настоящее Время» і МЗС України.

 

Зокрема, Міністерство закордонних справ України звернулося до білоруських правоохоронців через затримання українських журналістів у Мінську. Наразі посольство України в Білорусі очікує на офіційне підтвердження факту затримання громадян України, після чого вимагатиме доступу до них для надання консульської допомоги.

 

«Справа перебуває на контролі МЗС та посольства України в Білорусі», — додали у відомстві.

 

Дипломати опікуються перш за все обставинами затримання журналістів «Настоящего Времени» Івана Гребенюка та Ірини Ромалійської, які проживають у Чехії.

 

Тоді як їхній колега Юрій Боронюк є громадянином Росії.

 

Колеги ж затриманих повідомляють, що їхні телефони заблоковані. За непідтвердженими даними, їм інкримінують порушення законодавства про ЗМІ - роботу в Білорусі без акредитації.

 

Пізніше в етері телеканалу «Настоящее Время» кореспондент Роман Васюкович розповів, що він разом зі своїми колегами приїхав в готель зі зйомок, після чого їх затримали. Силовики причин затримання не пояснили.

 

Васюкович каже, що йому не дозволити винести апаратуру, і все обладнання, яке було в журналістів, залишилося в готелі.

 

Міжнародний російськомовний телеканал «Настоящее Время» є проєктом «Радіо свобода» та «Голосу Америки».

 

Зазначимо, що Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк живуть у Празі. Там розташована редакція телеканалу «Настоящее время», який фінансує Конгрес США. Згідно з концепцією, завданням каналу є «просування демократичних цінностей та інститутів».

 

Зазнаймо, з початком передвиборчої компанії влада Білорусі почала активно затримувати активістів, учасників опозиційних мітингів та журналістів, які їх висвітлювали.

 

Так, у Мінську 7 серпня відбувся суд над Владиславом Соколовським і Кирилом Галановим — діджеями, які поставили 6 серпня пісню Віктора Цоя «Перемен!» на міському святі, куди приїхала опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тіхановська після заборони її мітингу на іншому майданчику. Їх арештували на 10 діб.

 

Вибори президента в Білорусі заплановані на 9 серпня.