Іран готовий розпочати переговори з Україною щодо збитого літака МАУ

20:45, 08.07.2020
Іран готовий розпочати переговори з Україною щодо збитого літака МАУ

Іран готовий розпочати переговори з Україною щодо збитого літака МАУ.

Іран готовий розпочати переговори з Україною щодо збитого літака МАУ, починаючи з 20 липня.

 

Про це повідомляє "УМ" з посиланням на заяви в посольстві Ірану в Україні.

 

Реакція від іранської сторони з'явилася xthtp кілька годин після  інтерв'ю для "ВВС" заступника міністра закордонних справ Євгена Єніна .

 

У ньому  він поскаржився, що Тегеран не хоче йти на переговори з Україною щодо компенсацій за збитий літак МАУ.  Каже - Київ звертався з проханням розпочати переговори з цього питання, втім Іран йти на контакт - відмовився. І така поведінка суперечить попереднім заявам іранської сторони. Бо раніше Тегеран публічно обіцяв виплатити компенсацію родинам загиблих і вартість літака авіакомпанії.

 

Чи буде Україна звертатися в міжнародні суди, аби вирішити спір - поки невідомо. Такий варіант подальших дій є в МЗС, але зараз його не розглядають. 

 

"На сьогоднішній момент звернення до міжнародного суду ООН не розглядається. Є відповідний алгоритм і звернення до суду є крайнім засобом захисту наших інтересів. Я дуже хотів би вірити, що ми досягнемо результатів у позасудовому порядку з іранською стороною", - заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін. 
 
З моменту катастрофи літака МАУ в Ірані вже пройшло більше півроку.  Втім, поки розслідування справи значно не просунулося.
 
В українському МЗС кажуть роблять все можливе. Однак процес гальмують в Ірані.
 
Очікується, що 20 липня Франція отримає чорні скриньки літака для розшифровки. А результати їх аналізу можуть бути готові уже за кілька днів. Нагадаю, катастрофа літака МАУ, який летів з Тегерана в Київ - сталася 8 січня. На борту перебувало 176 людей. Усі вони загинули. Згодом Іран визнав, що літак помилково збив їхній військовослужбовець.