Курбан-Байрам і Ураза-Байрам стануть державними святами в Україні

18:29, 18.05.2020
Курбан-Байрам і Ураза-Байрам стануть державними святами в Україні

Представники кримськотатарського народу під час зустрічі з Володимиром Зеленським. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський планує підписати відповідні укази, згідно з якими два головних свята мусульман - Курбан-Байрам та Ураза-Байрам стануть державними святами в Україні.

 

Крім цього, глава держави готовий підтримати проєкт будівництва нової великої мечеті  в Києві.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це йшлося на зустрічі Зеленського з представниками кримськотатарського народу в понеділок.

 

Спочатку глава держави висловив співчуття у зв’язку з Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

 

І зазначив: «Ми хочемо побудувати державу, в якій кожна людина відчуває себе громадянином України. Я хотів би, щоб кожен відчував себе повноцінним громадянином, не забуваючи про історію та про традиції свого народу. Ми хочемо підтримувати вас не тільки на словах, а в діях, на законодавчому рівні».

 

Відтак, Володимир Зеленський повідомив, що найближчими днями планує підписати указ, згідно з яким Курбан-Байрам та Ураза-Байрам отримають статус державних релігійних свят.

 

А також наголосив, що представники кримськотатарського народу мають бути представлені на вищому дипломатичному рівні. Тому глава держави погодив кандидатуру Еміне Джапарової на посаду першого заступника міністра закордонних справ.

 

З метою вирішення проблемних питань кримськотатарського народу Зеленський ініціював створення робочої групи в Офісі президента, у складі якої будуть кримські татари.

 

«Щоб ця робоча група давала нам пропозиції, ми обмінювалися цими пропозиціями та дуже швидко рухалися», – сказав президент.

 

За його словами, за підсумками домовленостей з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у Херсонській області буде побудовано 500 квартир для переселенців з Криму. Мовляв, жодних проблем з виділенням землі та будівництвом квартир немає.

 

Крім того, у Києві планується побудувати нову велику мечеть. Президент наголосив, що він чекає від кримських татар проект цієї мечеті та готовий підтримати його.

 

Серед іншого, влада планує побудувати на межі Херсонської області та Автономної Республіки Крим великий хаб.

 

«Щоб ті люди, які тимчасово живуть на тимчасово окупованій території Криму, бачили, як ми ставимося до кримчан, до кримських татар. Щоб вони приїжджали і бачили справді інший вигляд, «вітрину» нашої країни», – сказав Зеленський.

 

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв висловив подяку за вшанування пам’яті жертв депортації: «Ми дуже вдячні за те, що сьогодні 76-та річниця вшановується на такому рівні, інсталяції з кримськотатарським прапором на будівлі Кабміну і сьогодні, знаю, будуть на будівлі Офісу президента. Ми дуже сподіваємося, що тема Криму, тема повернення до України та відновлення територіальної цілісності України ніколи не зникатиме з порядку денного керівництва нашої держави».

 

Зазначимо, що Курбан-байрам — свято жертвопринесення, одне з двох головних свят мусульман. Воно починається через 70 днів після закінчення посту та триває три-чотири дні.

 

Ураза-байрам - свято у мусульманських народів. Йому передує 30-денний піст, що розпочинається в перший день молодика місяця Рамадан. Як переказують, саме в цей місяць Мухаммеду скорилася Мекка й мусульманам даровано Коран.

 

Як повідомляла «УМ», в ніч із 17 на 18 травня на будівлі Офісу президента і Кабімну було розміщено світлову проекцію, що символізує солідарність українського та кримськотатарського народів.

 

Згідно з постановою Верховної Ради, день 18 травня оголошено Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.