Велика субота: у храмі Гроба Господнього в Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь

15:33, 18.04.2020
Велика субота: у храмі Гроба Господнього в Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь

Чин сходження Благодатного вогню звершив у кувуклії (каплиці) напівпустого Храму Гроба Господнього Єрусалимський патріарх Феофіл.

Благодатній вогонь традиційно зійшов у храмі Гроба Господнього у Єрусалимі у Велику суботу, 18 квітня.

 

Як передає «Україна молода», пряма трансляція сходження Благодатного вогню здійснювалася багатьма світовими телеканалами, у тому числі, й українськими.

 

Чин сходження Благодатного вогню звершив у кувуклії (каплиці) Гроба Господнього Єрусалимський патріарх Феофіл.

 

Церемонію щороку проводять у Велику Суботу перед Великоднем грецький Єрусалимський православний патріархат і Єрусалимський патріархат Вірменської апостольської церкви.

 

Для участі у церемонії до Єрусалиму прибули представники близько 20 церков.

 

Винесення Благодатного вогню символізує воскресіння Ісуса Христа.

 

Спочатку відбулася хресна хода навколо храму Гроба Господнього. Після чого патріарх Єрусалимський Феофіл зайшов у храм, де згодом зійшов Благодатний вогонь.

 

Цьогоріч через пандемію коронавірусу сходження Благодатного вогню в Єрусалимі відбулося без присутності паломників та з обмеженою кількістю учасників. Православні ієрархи перебували у Храмі Гроба Господнього у масках.

 

Благодатний вогонь цього року буде за спеціальною процедурою доставлятися до всіх православних вірян у різних країнах, зокрема й України.За даними посольства Ізраїлю, послу Ізраїлю в Україні Джоелю Ліону передано лампаду представниками УПЦ МП для доправлення її у Єрусалим.

 

Лампаду з Благодатним вогнем передадуть архієпископу УПЦ МП Антонію, який чекатиме її у літаку в аеропорту "Бен-Гуріон" в Єрусалимі. Потому Благодатний вогонь потрапить до Києва.

 

Як повідомляла «УМ», предстоятель Православної церкви України Епіфаній більш схильний до того, щоб  використати кошти на захист для медиків, ніж винайняти чартер, який доставить благодатний вогонь з Єрусалиму до Києва.