Авіакатастрофа МАУ: іранських військових, які збили літак, не арештують

09:42, 07.04.2020
Авіакатастрофа МАУ: іранських військових, які збили літак, не арештують

Іранські військові “діяли правильно” під час знищення українського авіалайнера в січні.

 

Про це заявив представник іранського комітету парламенту з питань законодавства і юстиції Хассан Норузі, передають місцеві ЗМІ.

 

Прессекретар юридичного комітету парламенту Ірану Хассан Нороузі сказав, що незважаючи на офіційні заяви, внаслідок інциденту нікого не заарештували.

 

“Збройні сили виконували свої обов’язки добре… Рух літака був дуже підозрілим”, – заявив парламентар.

 

Він також зазначив, що літак нібито більше не контролювався диспетчерами, і “мабуть, потрапив під контроль Америки”.

 

Норузі також сказав, що за тиждень до інциденту “Боїнг” приземлявся в Ізраїлі.

 

“Літак контролювався іншими країнами, тому іранські збройні сили зробили свою роботу добре”, – вважає чиновник.

 

Норузі переконаний, що “заарештовувати причетних осіб буде безглуздо”. Арештів серед військових, за його словами, не буде.

 

Хоча раніше в Тегерані заявляли, що низка причетних до знищення літака осіб була арештована.

 

Київ очікує негайних пояснень від Ісламської Республіки Іран щодо заяви члена парламенту країни про “гарне виконання своєї роботи” ЗС Ірану в контексті збиття пасажирського літака авіакомпанії “МАУ”. 

 

“Ми очікуємо негайних пояснень від Ірану з приводу цієї прикрої заяви. Вона демонструє повну неповагу до людських життів. Десятки сімей з Ірану, України, Канади, Швеції, Великобританії та Афганістану втратили своїх близьких у результаті нападу на беззахисний цивільний літак”, — написав віцепрем’єр-міністр  Вадим Пристайко  на своїй сторінці у Twitter.

 

Як повідомляла УМ, літак МАУ зазнав катастрофи недалеко від столиці Ірану Тегерана, невдовзі після вильоту, вранці 8 січня. На борту літака було 167 пасажирів (більшість з них громадяни Ірану і Канади) і 9 членів екіпажу — громадяни України. Усі вони загинули, зокрема, й 11 українців. 

 

 

У ніч на 11 січня Іран визнав, що випадково збив літак МАУ. Згодом в Ірані підтвердили, що літак МАУ було збито двома ракетами.