Українці за кордоном мають реєструватися онлайн для евакуації

20:46, 14.03.2020
Українці за кордоном мають реєструватися онлайн для евакуації

Українців евакуюватимуть з-за кордону, як регулярними, так і спецрейсами.

Українців, які перебувають за кордоном, закликають реєструватися в онлайн-системі МЗС України «ДРУГ» задля подальшого формування списків та вивезення українців з-за кордону спецлітаками після 17 березня.

 

Про це повідомили міністр МЗС України Дмитро Кулеба і міністр Мінінфраструктури Владислав Криклій під час спільного брифінгу в суботу.

 

«Хочу закликати усіх українців, які опинилися за кордоном, реєструватися в онлайн-системі МЗС «ДРУГ». Систему створено з однією метою - ви там реєструєтеся, і ми одразу бачимо, де ви перебуваєте, можемо якісніше надавати вам послуги і захищати ваші інтереси», - сказав пан Кулеба.

 

За його словами, ті українці, які не встигнуть повернутися до України до 17 березня, коли буде закрито авіасполучення, можуть не хвилюватися: система «ДРУГ» стане основою для формування списків для подальшого вивезення громадян України спецлітаками.

 

Також Кулеба повідомив, що МЗС домовилося з українськими мобільними операторами - МТС, Київстар та lifecell - щоб громадяни отримали спецСМС про припинення авіасполучення, зв’язок з консулами та організацію виїзду до України після 17 березня. 

 

У свою чергу Владислав Криклій зазначив: «І регулярні рейси до 17 березня, і чартерні - після цього, і спецрейси обов'язково будуть здійснюватися, щоб ми повертали українців. Ніхто українських громадян ніде не залишає, не забуває, для цього ми по кілька нарад проводимо спільно з операторами (туристичними) та перевізниками, щоб вони мінімізували вивезення за кордон іноземних громадян або гарантували зі свого боку їх повернення чартерними рейсами, щоб це потім не стало проблемою лише українського уряду».

 

Як повідомляла «УМ», Україна повністю обмежує пасажирське авіасполучення з 17 березня через спалах нового коронавірусу. Також Україна закриває кордон для іноземців на два тижні.

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що українці, які вилетіли з України чартерними рейсами у туристичну подорож, повернуться додому згідно розкладу.

Інші українці, які не встигнуть повернутися до 17 березня, мають звернутися в Українське консульство. Вони будуть повернуті додому окремими нерегулярними рейсами.

 

Держагентство розвитку туризму рекомендує українським туроператорам не відправляти громадян України за кордон до початку дії тимчасового припинення авіасполучення та вчасно повернути тих, хто вже перебуває за межами держави.