На горі Карачун відзначили День українського добровольця, фото

11:00, 14.03.2020
На горі Карачун відзначили День українського добровольця, фото

На території меморіалу «На горі Карачун» поблизу Слов'янська вшанували пам’ять загиблих українських добровольців. (Фото Міноборони)

День українського добровольця відзначають вже четвертий рік поспіль в Україні в суботу, 14 березня.

 

Ця дата обрана громадськістю і затверджена Верховною Радою у 2017 році не випадково: саме 14 березня 2014 року прямо з Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом.

 

Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити, адже на першому етапі війни Україна зіткнулася з тим, що далеко не всі професійні військові були готові захищати свою державу. Добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам.

 

 

Як повідомляє Міноборони України, напередодні Дня українського добровольця на території меморіалу «На горі Карачун» в Донецькій області вшанували пам’ять загиблих українських героїв та висловили вдячність живим захисникам суверенітету та територіальної цілісності України.

 

 

"У заході взяли участь діючі військовослужбовці, ветерани російсько-української війни на сході країни. Поминальну літургію за загиблими провів військовий капелан аеромобільної бригади отець Василь Іванюк", - йдеться в повідомленні Міноборони.

 

Як зазначається, низку військовослужбовців було нагороджено медаллю «Нескорені духом» Всеукраїнського об’єднання «Країна».

 

 

На завершення заходу понад сотня військовослужбовців підняла до неба жовті та сині аркуші з побажаннями воїнам від школярів міста Кропивницький, утворивши своєрідний живий оберіг над просторами охопленого боями сходу України.

 

                                                                 ДОВІДКА «УМ»

 

На думку істориків, феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших таких прикладів можна назвати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.

 

Інший яскравий приклад, але вже з нової історії України – легіон Українських Січових Стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах. Події Першої світової війни, протистояння Австро-Угорщини Росії українці вирішили використати задля втілення заповітної мрії про незалежність України. До лав УСС записалося майже 20 тисяч добровольців, але згодом австрійська влада дозволила лише 2500 воякам прийняти присягу й утворити легіон УСС.

 

Саме тоді, в 1914 році, на західноукраїнських землях розпочався і потужний волонтерський рух – по суті, місцеве населення одягало й годувало українських добровольців, надсилало на фронт так звані «любистки» – спеціальні посилки-пакунки. Потім було полум’я Другої світової – і знову добровольці першими стали на захист вітчизни.

 

Але найновіший приклад – це Революція Гідності та початок воєнних дій на сході нашої держави. В ті дні тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи – навчання, роботу, бізнес, родини - початку пішли на майдани країни, висловлюючи протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва країни, а потім зі зброєю в руках першими протистояли озброєній до зубів російській армії.

 

Навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи на отримання повістки. Інші – чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід.

 

Загалом у воєнному конфлікті на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.