Український політв'язень Шумков про обін полоненими: надій мало, але вони є

12:56, 20.08.2019
Український політв'язень Шумков про обін полоненими: надій мало, але вони є

Український політв'язень Олександр Шумков, засуджений в Росії до 4 років загального режиму у справі «Правого сектора», записав відеозвернення з колонії.
 
 
Відео Громадському передав російський адвокат Олексій Барановський, який відвідав Шумкова у колонії.
 
 
«Шумков виглядає бадьоро, продовжує знаходиться в одиночці в БПРі (барак посиленого режиму, — ред.), крім нього і до недавнього часу Володимира Балуха, там утримуються лише так звані ісламісти з республік Північного Кавказу, кримінальних елементів в БПРі немає», — переказав Громадському адвокат слова свого підзахисного.
 
 
Як зазначив Олексій Барановський, Шумков розповів йому, як нещодавно політв’язня Володимира Балуха забрали «з речами на вихід». Того дня Балух встиг прокричати по бараку, що його відвезли на етап з речами.
 
 
«Їм не давали спілкуватися, хоча українці писали заяви, щоб їх поселили разом в одній камері, тому передавати важливу інформацію доводиться таким способом», — пояснив захисник.
 
 
 
«Вже адвокату сказав що минуло тижня забрали в невідомому напрямку Вову Балуха. Ламаємо голову, куди його повезли. Сиджу нормально, обстановка достатньо добра, навіть психологічно краща, ніж в інших загонах колонії. Хоча сиджу в одиночній камері, але йде постійне спілкування з іншими. Весь інший склад буру – це ісламісти по 205-й по 208-й, тому міжнародні відносини в бурі нормальні. По новинах чував щодо переговорів про обмін. Надій мало, але все-таки вони є», — каже Шумков у зверненні.
 
 
 
«Всім в Україні хочу передати вітання і побажання не втрачати надій на краще і самим якомога більше діяти, ставити плани і їх реалізовувати. Ці вибори показали, що суспільство просто вимагає зміни політичних еліт. І це має стати реальним поштовхом до прогресу нашої держави. В мене накопичується все більше сил, які потрібно буде по звільненню кинути на благо і прогрес нашої держави. Цього моменту чекаю з нетерпінням. Всім вітання і привіти», — додав він.
 
 
 

«По новинах чув щодо переговорів про обмін. Надій мало, але все таки вони є» — ексклюзивне відео політв'язня Шумкова з колонії Тверської області

Вбудоване відео
 
Як розповів Барановський, Олександр Шумков розгорнув у колонії там правозахисну діяльність: «У нього самого ситуація стабілізувалася, скарг на умови або звернення у нього зараз немає, але він звернувся з листом до російської омбудсменки Тетяни Москалькової зі скаргами на вогкість на стінах барака, і відсутність аптечки у чергових на посту».
 
 
Як пояснив адвокат, Шумков таким чином бореться, насамперед, за поліпшення умов утримання інших ув’язнених колонії.
 

Нагадаємо, Шумкова у грудні 2018 року російській суд засудив до 4 років колонії за участь у «Правому секторі».
 
 
За даними обвинувачення, Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності «Правого сектору», яка була «спрямована проти інтересів Росії».
 
 
Відомо, що Шумков був охоронцем лідера організації «Правий сектор» Дмитра Яроша.
 
 
Шумков служив за контрактом в Збройних силах України в селі Чорнобаївка Білозерського району Херсонської області, жив у Херсоні. Він не повернувся після служби додому 17 серпня 2017 року. 29 вересня 2017 року його виявили в російському СІЗО.
 
 
Шумков каже, що його викрали, а російський кордон він перетнув проти своєї волі непритомним за участі співробітників ФСБ. Матері ув'язненого надійшов лист від Слідчого комітету РФ та ФСБ, в якому було сказано, що її сину оголошено підозру «за участь в екстремістських організаціях».
 
 
Під час Революції Гідності та після цього хлопець перебував у лавах «Правого сектору» та охороняв тодішнього лідера організації Дмитра Яроша.