У Києві та околицях чули звуки вибухів у ніч пожежі на артскладах на Вінничині

09:48, 27.09.2017
У Києві та околицях чули звуки вибухів у ніч пожежі на артскладах на Вінничині

Чи можуть звуки вибухів із Вінницької області досягнути столиці (Сергій Ристенко / Facebook Наш Киев)

Користувачі соцмереж із різних районів Києва та містечок і селищ навколо столиці повідомляли, що було чутно звуки вибухів в ніч на 27 вересня.

У цей час вже стало відомо про масштабний підрив боєприпасів на 48-му артилерійському складі в Калинівці під Вінницею.

Частина із коментаторів вказувала на те, що звуки вибухів, а тим більше вибухова хвиля не може досягати за майже 200 кілометрів.

Найбільша кількість повідомлень про звуки вибухів у Києві з’явилася у Facebook-спільноті "Київ оперативний".

У коментарях до допису вказують, що незвичні звуки було чутно в усіх райнах Києва та у північних, південно-східних та західних районах навколо столиці. При цьому спалахів не було помітно.










Варто відзначити, що напередодні з’явилася інформація про навчання на військовому полігоні поблизу Вишгорода.




У той же час офіційної інформації щодо причин звуків, які у сукупності із подіями на вінничині, ледь не спричинили паніку, не надходило.

Столичні правоохоронці отримали 4 звернення щодо звуків вибухів у Києві, на кожну адресу виїжджали з перевіркою, однак вибухи не підтвердилися.

Про це "Українській правді" повідомила речник поліції Києва Оксана Блищик.

"Було 4 звернення. У Дарницькому, Солом'янському і Святошинському районах. На кожну адресу виїжджали. Усе оглянули, перевірили. Вибухи не підтвердились. Може, це чулися вибухи у Калинівці", - розповіла Блищик. 

Держслужба з надзвичайних ситуацій Києва звернень щодо вибухів від киян не отримувала.

"Звернень до нас про вибухи чи про те, що щось горить, не було. Але вибухи були. Я сама чула на Лісовому масиві. Я відразу звернулася до наших підрозділів, але там повідомили, що звернень з адресами немає. Можливо, це долинали вибухи з Калинівки. Там по прямій 170 км. Я, на жаль, не знаю, чи є такі снаряди, які можна так далеко чути", - сказала речник ДСНС Києва Світлана Водолага.

Водночас начальник відділу зв’язків із ЗМІ Міністерства оброни Олександр Мотузяник запевнив "Українську правду", що почути Калинівку у Києві неможливо.

"Це неможливо, щоб те, що зараз відбувається у Калинівці, щоб до Києва дійшли звуки. Там щось 300 км. Не можна це почути у Києві. У самому Києві і області у нас жодних надзвичайних ситуацій не зафіксовано. Те, що люди чули якісь вибухи, то найімовірніше, це були салюти", - сказав Мотузяник. 

Нагадаємо, після 22:30 26 вересня на артскладах у Калинівці розпочалася пожежа та почали вибухати боєприпаси. Після початку надзвичайної ситуації до ранку із райцентру на Вінничини силами влади та волонтерів евакуювали до 30 тисяч осіб.

У соцмережах повідомляють, що від вибухів здригалися будинки у Вінниці, яка за 20 кілометрів від місця катастрофи. Місцеві мешканці інформують, що детонація боєприпасів продовжується і надранок 27 вересня.