У Києві попрощалися із загиблим розвідником Максимом Шаповалом (фото)

15:20, 30.06.2017
У Києві попрощалися із загиблим розвідником Максимом Шаповалом (фото)

Максима Шаповала вшанувало політичне і військове керівництво держави.

Церемонія прощання із загиблим полковником Головного управління розвідки Міноборони Максимом Шаповалом відбулася в Центральному будинку офіцерів в Києві у п’ятницю.

 

Попрощатися із 39-річним розвідником, якого підірвали у авто в Києві 27 червня, прибули представники різних силових відомств  - Збройних сил України,  Національної гвардії, Головного управління розвідки, Служби безпеки України тощо.

 

Серед них було чимало бойових побратимів загиблого, які згадують про нього як про справжнього воїна і командира, на рахунку якого чимало успішних спецоперацій проти ворога та збережених життів своїх бійців.

 

 

На церемонію прощання також прибули Президент України Петро Порошенко, секретар Ради нацбезпеки та оборони Олександр Турчинов, начальник Генштабу ЗСУ  Віктор Муженко, голова СБУ Василь Грицак, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, український актор та режисер Ахтем Сеїтаблаєв, український автогонщик і телеведучий Олексій Мочанов та інші.

 

«Такі офіцери, як Максим Шаповал, роблять честь для будь-якої армії. Він захищав Україну в найскладніші часи і в найскладніших місцях. І всі найскладніші операції, які проводилися, в тому числі, за лінією фронту, робилися за його участю», - сказав глава держави про розвідника, який був першим «кіборгом» - група бійців під його командуванням першою зайшла до Донецького аеропорту у 2014 році.

 

За його словами, загибель полковника нагадує, що війна не лише на фронті.

 

 

Відтак, Президент Порошенко посмертно надав загиблому полковнику Максиму Шаповалу звання генерал-майора, про яке він мріяв та очікував отримати на День незалежності.

 

 

Після церемонії прощання у Центральному будинку офіцерів відбулася прощальна хода із труною героя вулицею Грушевського до стін Кабінету міністрів України.

 

 

Вже о 12.30 труну з тілом Максима Шаповала поставили на катафалк і повезли на прощальну панихиду у Володимирський собор.

 

Після цього розвідника поховають на Байковому кладовищі.

 

Як повідомляла «УМ», військовий розвідник Максим Шаповал загинув вранці 27 червня в Києві внаслідок підриву автомобіля на перехресті вулиць Соломʼянська та Механізаторів.

 

За фактом підриву авто відкрито кримінальне провадження за статтею про теракт.

 

Наступного дня, 28 червня поблизу Костянтинівки диверсанти підірвали службове авто контррозвідки СБУ. На місці загинув полковник СБУ Юрій Возний, ще троє контррозвідників отримали поранення.

 

Із полковником Возним також попрощалися у п’ятницю. Президент Порошенко посмертно нагородив Юрія Возного орденом за мужність, якого, за його словами, «не заробиш у кабінетах».

 

Також нагороджено офіцерів, які отримали поранення внаслідок підриву авто.