На Львівщині оцифрували дерев’яний храм Святого Архистратига Михаїла 1508 року

07:49, 26.10.2023
На Львівщині оцифрували дерев’яний храм Святого Архистратига Михаїла 1508 року

У музеї встановили інформаційні банери із QR-кодами, збільшили копії ікон верхнього ряду іконостасу, а екскурсію проводить аудіогід. (facebook.com/museumlvivua)

У Львівській області завершилася цифрова реставрація найстарішої дерев'яної датованої церкви в Україні - храму Святого Архистратига Михаїла, збудованого у 1508 році та розташованого у селі Стара Скварява. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Львівський музей історії релігії.

 

За словами мистецтвознавця та іконописця Романа Залінка, під час реставраційних робіт у 2008 році на стіні храму віднайшли позначку "1508 р." на брусі північної стіни, написану чорною фарбою.

 

Історики схиляються до думки, що це дата будівництва церкви. Це цілком слушно, вважає іконописець, адже в регіоні є кілька пам'яток XVI ст. Спершу церква стояла у сусідньому селі Глинську, а в 1715 р. цей храм перенесли у Стару Скваряву.

 

Наразі храм перебуває на балансі Львівського музею історії релігії та більше виступає музейною, ніж церковною установою. Богослужіння тут проводять лише раз на рік – 21 листопада, в день Святого Архистратига Михаїла.

 

 

У межах проєкту, окрім створення 3D-моделі та віртуального туру храмом, також облаштували сучасну інклюзивну музейну експозицію, яка враховує потреби різних цільових аудиторій: у музеї розмістили нові інформаційні банери із QR-кодами, збільшеними копіями ікон верхнього ряду іконостасу, є аудіогід українською та англійською мовами.

 

Проєкт повністю було профінансовано УКФ, його вартість 780 тис. грн. Реалізація відбувалася протягом пів року.

 

Як повідомляла УМ, після  аудиту колекцій Запорізького обласного краєзнавчого музею було виявлено відсутність  3 549 антикварних предметів.