Голодомор: вчені обгрунтували нову цифру втрат – 10,5 млн українців, відео

20:03, 07.09.2021
Голодомор: вчені обгрунтували нову цифру втрат – 10,5 млн українців, відео

Міжнародний форум «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо» відбувся у Будинку профспілок. (Фото і відео автора)

Нову обгрунтовану цифру втрат від Голодомору 1932-1933 років оприлюднено на Міжнародному форумі «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо», який відбувся у Будинку профспілок у вівторок, 7 вересня.

 

Про це повідомляє журналістка «України молодої» з місця події.

 

Так, на думку вчених, йдеться про 10,5 мільйонів безневинних жертв. З них – 4 млн – діти.

 

Форум відбувся у приміщенні столичного Будинку профспілок і був приурочений до 100-х рокових масового штучного голоду 1921-1923 рр., 75-х роковин масового штучного голоду 1946-1947 рр. та пам’яті жертв Голодомору-геноциду українців 1932-1933 рр.

 

Присутній на форумі третій Президент України Віктор Ющенко наголосив, що не варто дивуватися, що цифра втрат в цій українській трагедії зростає. Адже дослідження тривають і з’являються нові дані, які стають доступними для вчених.

 

«Я хотів би провести аналогію з Другою світовою війною. У 1946 році Сталін у газеті «Правда» публікує цифру втрат у «годы Великой Отечественной войны 7,4 млн человек», - каже Віктор Ющенко.

 

- Потім приходить Хрущов і робить невеличку поправку (я це із сарказмом кажу) не 7,4 млн, бо у німців 7,6 млн, а, виявляється 12 млн людей, поправка на 5 млн! Приходять часи Брєжнєва і вустами маршала Гречка на Красній площі оголошується цифра 24 млн. Приходить Горбачов – 27 млн. Приходить Олександр Яковлєв  (академік, один із ідеологів «перебудови». – Авт.) і називає цифру -29-31 млн. Це я до того кажу, що московська лженаука у дуже багатьох питаннях підсовує українській науці факти, на які не варто звертати увагу. Бо вони нас ведуть у блуд».

 

 

Як відомо, Інститут демографії свого часу назвав цифру загиблих від Голодомору - 3,9 мільйона осіб. Досі в ЗМІ та серед деяких науковців поширене уявлення, що саме ця цифра «є найбільш науково доведеною».

 

Вона є дуже близькою до цифри, на яку спираються в своїх «дослідженнях» російські вчені.  

 

Професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук в ексклюзивному коментарі «УМ» зазначив, що виведена демографами цифра абсолютно не відповідає дійсності.

 

Нова цифра втрат – 10,5 млн базується, зокрема, на підрахунках втрат серед дітей. Науковці рахували, скільки дітей народилося в Україні.

 

«Незважаючи на те, що демографи стверджували, ніби немає ніяких документів, документи є і вони дали можливість історико-статистичним методом без придумування різних формул встановити цифру 7 мільйонів 117 тисяч людей, - каже пан Сергійчук. - Але ці дані неповні. Бо якщо мати дані про народження дітей у певні роки, через вісім років можна перевірити, скільки їх пішло в 1 клас. Так от із 1933 року і до 1940-го ми бачимо різке зменшення дітей, які сіли за парти в початковій школі. В деяких населених пунктах ця різниця становить  30, 40 і навіть 60 відсотків!

 

Плюс додаємо мільйон - не менше – загиблих українців за межами України – на Кубані, Нижньому Подонні, Слобожанщині, Поволжі, в Казахстані - ми про них теж не повинні забути. Тому цифра 10,5 млн в мене не викликає питання, і треба спиратися на неї, а не на 3,5 млн, які дозволила назвати Москва у 1989 році».