Шлях становлення української ідентичності: презентовано книгу - основу аудіоподорожі Хортицею

13:46, 21.08.2021
Шлях становлення української ідентичності: презентовано книгу - основу аудіоподорожі Хортицею

Козацьке шоу на Хортиці у Запоріжжі. (Фото Національного заповідника "Хортиця")

Презентація книги «Шлях становлення української ідентичності» відомих українських мислителів – історика і публіциста Ярослава Грицака та філософа Олександра Комарова відбулася у Національному музеї літератури України у Києві.

 

Цікаво, що саме ця робота стане основою для створення унікального формату осмислення історії – аудіоподорожі із назвою «Шлях становлення української ідентичності», якою відвідувачі зможуть супроводжувати свою прогулянку пагорбом Єдності та взагалі – островом Хортицею.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на Міністерство культури і Національний заповідник «Хортиця».

 

За словами Олександра Комарова, ідея написати книгу виникла саме на тому пагорбі на Хортиці ще до початку реставрації.

 

«Тема шляху становлення української ідентичності, безперечно, потребувала ґрунтовної наукової роботи. Ми осмислювали, як це зробити стисло, але змістовно. У результаті колективною роботою з групою істориків та філософів ми створити продукт, з яким можна ознайомитися за один вечір, як у друкованій, так і у аудіоверсії. Це – шлях островом Хортицею, під час якого ви за півтори години часу проходите найважливішими сюжетами нашої модерної історії», - каже філософ.

 

 

Присутній під час презентації книги міністр культури Олександр Ткаченко наголосив:

 

“Питання ідентичності важливі для нас у першу чергу тому, що ми б хотіли простими, людськими словами, не стільки філософськими трактатами, перейти до розмови про те, що насправді означає українськість чи ідентичність нас. І дуже цікаво, що останнім часом ми перейшли до діалогу вже з політиками про ідентичність. Всі розуміють, що вони різноманітні, але при тому так само розуміють, що є цінності, які сповідують всі — свобода, наша історія”.

 

Куратор проєкту “Національний заповідник “Хортиця” Вероніка Селега нагадала про те, що передувало появі книги “Шлях становлення української ідентичності”:

 

“Саме на Хортиці у травні у команди, що займається Національним заповідником “Хортиця”, з’явилася ідея створити аудіошлях-подорож на пагорб на острові, - щоб людина, піднімаючись на пагорб, думала про високе, а саме про ідентичність. Олександр Комаров разом з Ярославом Грицаком створили текст. Він з’явився в друкованому варіанті та в аудіоверсії”.

 

За її словами, пагорб на Хортиці - найвища точка острова, що біля Музею козацтва, - уже відреставрований і 24 серпня буде офіційно відкритий.

 

“Він безбар’єрний, на нього легко буде піднятися людині з інвалідністю за 15-20 хвилин. А наприкінці жовтня на Хортиці плануються аудіовистави за мотивами цієї книги”, - зауважила пані Селега.

 

                                       Пагорб Єдності на острові Хортиця.

 

Водночас науковець, історик і публіцист Ярослав Грицак зауважив, що міфу Хортиці дотепер не існувало, він був заступлений міфом козацької України, чи козацтва, який виник у 16-му столітті, — і це були початки України. І хоч козацька спільнота ще не мала всіх ознак сучасної нації, точка відліку української ідентичності вкорінюється саме в ній.

 

За словами Грицака, найвиразніше ідентичність виникає на пограниччі.

 

“Хортиця — це уособлення пограниччя, де формується ідентичність. Найчастіше ідентичності постають не в центрах, а на пограниччі. І не тільки ідентичності, а найбільш цікаві явища, тому що пограниччя є зонами підвищеної креативності. І в цьому ключі ми писали цю історію... Я думаю, чого бракує Україні — це створення таких місць пам’яті. У нас їх, на жаль, замало. Такі місця самі по собі не з’являються. Це — результат певної цілеспрямованої політики і потребує ресурсів. Я би дуже тішився, якби одне з таких місць постало на Хортиці”, - зауважив історик.

 

Як повідомляла «УМ», острів Хортиця стане першим безбар’єрним туристичним об’єктом в Україні. Партнером національного проекту відродження Хортиці виступає Група Метінвест.

 

Саме в рамках цього державно-приватного партнерства і була створена книга, яка стане основою для вищезгаданої аудіоподорожі.