Чортківський замок на Тернопільщині реконструюють за 14 млн гривень

10:21, 15.08.2021
Чортківський замок на Тернопільщині реконструюють за 14 млн гривень

Чортківський замок з висоти пташиного польоту. (Фото з ФБ-сторінки аціонального заповідника "Замки Тернопілля")

Влада виділить 14 мільйонів гривень для реставрації одного з найстаріших замків Тернопільської області – Чортківського.

 

Кошти на реставраційні роботи виділяють у межах програми «Велика реставрація».

 

Як передає України молода, про це повідомив генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

 

«Ми підписали договір зі спеціальною науково-виробничою будівельною реставрацією «Кам’янець» на ліквідацію аварійного стану Чортківського замку, побудованого ще на межі ХІV-XV століть. Проєктом передбачено влаштування консерваційного даху, який повинен вберегти фортифікаційні стіни від подальшого руйнування. Плануємо відтворити стіни з місцевого каменю-пісковику на основі збережених іконографічних матеріалів», – сказав Маціпура у коментарі Укрінформ.

 

Проєкт відібрала експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики.

 

Планується, що перший етап консерваційно-реставраційних робіт завершать вже до кінця цього року, аби вже наступного літа, коли відзначатиметься 500-річчя Чорткова, провести там низку святкових заходів із реконструкцією історичних подій, що стосуються твердині.

 

Нагадаємо, що Чортківський замок тривалий час був резиденцією українських магнатських родів Гольських та Потоцьких, а тепер входить до Національного заповідника «Замки Тернопілля».

 

Зауважимо, що до складу заповідника, крім архітектурного комплексу Збаразького замку XVII століття, входять церква Преображення Господнього 1600 року, ансамбль споруд монастиря ордену отців Бернардинів та ще 10 замків у Тернопільській області.