Конституція і булава Пилипа Орлика: експозицію завершують у Софії Київській, фото

13:07, 13.08.2021
Конституція і булава Пилипа Орлика: експозицію завершують у Софії Київській, фото

Булава гетьмана Пилипа Орлика. (Фото Офісу президента і Вадима Кириленка)

Фахівці завершують підготовку шведської виставки «Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII- XVIII ст.» у Софії Київській.

 

На виставці експонуватимуть оригінал Конституції Пилипа Орлика та його гетьманську булаву, які привезли зі Швеції, а також кілька українських артефактів - Клейнод гетьмана Івана Мазепи, а також два оригінали його універсалів тощо.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують Офіс президента, міністр культури  та інформаційної політики Олександр Ткаченко, а також керівництво Національного заповідника «Софія Київська»

 

Зазначається, що оригінал Конституції Пилипа Орлика доправлено зі Швеції до України для тимчасового експонування в межах святкування 30-ї річниці незалежності.

 

Всі охочі матимуть змогу побачити цей історичний документ з 16 серпня до 14 листопада 2021 року в Софійському соборі в Києві.

 

 

«Конституція Пилипа Орлика (1710) прибула в Україну вперше за 311 років з часу свого створення. Відповідне завдання Володимир Зеленський поставив міністру закордонних справ Дмитру Кулебі. Переговори тривали багато місяців, адже шведська сторона була готова надавати лише копії документа. Але завдяки наполегливій роботі МЗС, Посольства України в Королівстві Швеція, Міністерства культури Національний архів Швеції погодився надати в позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика», - повідомляють у Офісі президента.

 

На Банковій додають, що Міністерство культури вело перемовини зі шведською стороною, а також забезпечило логістику та експонування Конституції й булави Пилипа Орлика.

 

Для експонування Конституції Пилипа Орлика та інших артефактів, зі Швеції прибули спеціальні вітрини з вбудованою системою мікроклімату та безпеки.

 

Перший заступник гендиректора Національного заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко повідомив, що ці вітрини мають вбудовану систему мікроклімату та безпеки. Вага однієї вітрини – 250 кг.

 

 

Міністр культури Ткаченко був присутнім під час встановлення історичного документу до експозиції у Софії 13 серпня.

 

«І сьогодні величезне щастя і гордість особисто бути присутнім під час її (Конституції Орлика – Ред.) встановлення до експозиції. Це зворушливо, хвилююче та відповідально. Так і хотілось сказати «Ласкаво просимо додому», - написав Олександр Ткаченко у соцмережах.

 

За його словами, латиномовна конституція буде представлена на шведській виставці «Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII- XVIII ст.» у Софії Київській. Також на експозиції ще три старовинних предмети тих часів. Булава гетьмана Пилипа Орлика з Міської бібліотеки Лінчопінга. І ті, що зберігаються в Україні:

- Мощехранительниця – знак Гідності Голови Української Держави, або Клейнод Гетьмана Івана Мазепи.

- Два оригінали універсалів гетьмана Івана Мазепи.

 

Оригінал Конституції, написаний рукою Пилипа Орлика, зберігається в Національному архіві Швеції у Стокгольмі.

 

Нагадаємо, що пам'ятку доправили до України ще 10 серпня.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Конституція Пилипа Орлика вважається однією з перших конституцій Європи. Він фактично проголошував в Україні незалежну республіку з протекторатом шведського короля замість підданства царю, що було великим кроком уперед у політичній думці того часу. Хоча реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася на чужині, а її творці не мали змоги повернутися на батьківщину, але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

 

Перша українська Конституція була ухвалена на зборах козацтва біля містечка Тягиня на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Вона містить преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана. Конституція Пилипа Орлика була укладена у двох примірниках: українською та латинською мовами та має дві староукраїнські редакції. Оригінал, написаний рукою Пилипа Орлика, зберігається в Національному архіві Швеції у Стокгольмі.

 

Прибуття документа, який вперше проголошував українську незалежність, на територію незалежної та суверенної України стало ще одним кроком у відновленні історичної тяглості України від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки й донині. Сучасна Україна втілює прагнення та мрії всіх минулих поколінь борців за незалежність.