План ліквідації Андрія Мельника: СЗР розсекретила документи КДБ щодо лідера ОУН

14:02, 10.08.2021
План ліквідації Андрія Мельника: СЗР розсекретила документи КДБ щодо лідера ОУН

Андрій Мельник вів конспіративний спосіб життя після вбивства Євгена Коновальця.

Служба зовнішньої розвідки України розсекретила унікальні історичні документи, які стосуються планів ліквідації органами КДБ голови ОУН (м) полковника Андрія Мельника.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив голова ОУН Богдан Червак у вівторок.

 

Він також подякував історику і речнику СЗР Олександру Скрипнику, який доклав чимало зусиль до розсекречення цих документів КДБ.

 

У СЗР України повідомили: «Серед розсекречених документів стосовно Голови Проводу Українських Націоналістів Андрія Мельника, які зберігаються в Галузевому державному архіві Служби зовнішньої розвідки України, знайдено досі невідомі матеріали про підготовку наприкінці 1944 року операції з його ліквідації 4-м (розвідувально-диверсійним) управлінням НКДБ УРСР.

 

Ці та інші документи, світлини, листи дають змогу доповнити історію життя і діяльності А. Мельника, яка віддзеркалює увесь драматизм і специфіку минулої епохи та важкої, нерідко кривавої боротьби за незалежність України».

 

Отже, стало відомо, що у листопаді 1944 р. нарком КДБ УССР Дроздецький затвердив план, який передбачав створення терористичної групи «Вулкан» у складі 5-7 чоловік, яка мала висадитися поблизу Берліна, де на той час перебував Андрій Мельник, і ліквідувати лідера ОУН.

 

 

«Характерно, що до складу групи мали увійти завербовані КГБ націоналісти  «Ярослав» і «Борець», останній мав безпосередньо здійснити вбивство. Отже, ліквідувати Андрія Мельника мав українець і для КГБ це було принципово важливо», - наголошує Богдан Червак.

 

З документів також відомо, що бойовій групі для зв’язку виділявся радист із радіостанцією та 30 тисяч німецьких марок. Після ліквідації Мельника диверсанти мали повернутися на місце дислокації, або дочекатися приходу Червоної армії та у жодному випадку не вступати у бойові дії.

 

На думку нинішнього голови ОУН, очевидно для КДБ було важливо зберегти групу для подальших терактів.

 

 

«Але на цьому КГБ не зупинилося. 14 лютого 1947 року агент «Юрій» повідомляв центр, що ліквідацію Мельника доручено агенту «Чабану», але практичних можливостей для цього немає, оскільки Мельник недосяжний», - додає пан Червак.

 

Відтак, вже у грудні 1948 року Андрія Мельника оголосили у загальносоюзний розшук. У межах цих заходів здійснювалося вербування нової агентури для подальшого впровадження у середовище ОУН з метою вбивства А. Мельника.

 

«Спецоперації КГБ, як бачимо, виявилися не вдалими. Значною мірою через обачність А. Мельника, який зробив уроки із вбивства свого попередника Євгена Коновальця і вів конспіративний спосіб життя», - нагадує пан Червак.

 

І додає: «Однак КГБ успішно ліквідувало лідера ОУН(р) Степана Бандеру, а перед тим Лева Ребета. КГБ здійснив спецоперацію проти Ярослава Стецька, яка остаточно підірвала його здоров’я і спричинила передчасну смерть».

 

Він переконаний, що актуальність розсекречених документів полягає передусім у тому, що КДБ, а відтак ФСБ не припинили своєї агентурної діяльності у націоналістичних середовищах.

 

«На цю тему мені доводилося спілкуватися із офіцерами СБУ, які підтверджують, що займаються знешкодженням агентури ФСБ у різних націоналістичних організаціях. Припускаю, що сьогодні основна мета ФСБ не стільки ліквідація когось із лідерів, як дискредитація  українського націоналізму. При цьому, як і колись, намагаються це зробити руками самих українців», - констатує голова ОУН Богдан Червак.