Херсонес Таврійський хоче «переписати на себе» Москва

08:12, 08.08.2021
Херсонес Таврійський хоче «переписати на себе» Москва

Пам’ятка Херсонес Таврійський в окупованому Севастополі. (Фото з сайту Pixabay)

Російські загарбники намагаються номінувати саме від РФ, а не від України, у переліку ЮНЕСКО пам’ятку Херсонес Таврійський, що розташована в окупованому Севастополі.

 

Як інформує Україна молода, про це заявила заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко.

 

«Один з наших об’єктів, що в переліку світової спадщини ЮНЕСКО, зараз перебуває на окупованій території в Криму. Це Херсонес Таврійський. Важливість мати об’єкти в ЮНЕСКО можна навіть відслідкувати на кейсі Російської Федерації, яка постійно робить спроби номінувати і переномінувати цей об’єкт від РФ», - повідомила пані Фоменко під час форуму «Україна. 30».

 

За її словами, сама присутність в переліку ЮНЕСКО від тієї чи іншої держави і «прив’язка кожного об’єкту від тієї чи іншої держави – це вже сто балів до нашого іміджу».

 

Фоменко наголосила, що ЮНЕСКО – це найбільш авторитетна, найбільш визнана інституція.

 

«Це знак якості, і якщо об’єкт є в переліку цієї організації, отже, він заслуговує на захист всієї світової спільноти», - каже вона.

 

При цьому, заступниця міністра нагадала, що присутність в такому списку означає зобов’язання держави щодо охорони пам’яток.

 

Нагадаємо, на 37-й сесії Комітету світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі 23 червня 2013 року, античне і візантійське місто-держава в південно-західній частині Криму Херсонес Таврійський і його хора (сільськогосподарська округа) були включені до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

 

Нині Крим, як і його історичні і культурні пам’ятки, перебувають під контролем російських окупантів.