Антон Дробович відповів татарською на статтю Путіна про «один народ»

07:29, 04.08.2021
Антон Дробович відповів татарською на статтю Путіна про «один народ»

Антон Дробович написав статтю «Про історичну єдність в тюрмі народів»/ (Коллаж Inform Napalm)

Голова Інституту національної пам'яті Антон Дробович написав статтю «Про історичну єдність в тюрмі народів» у відповідь на маніпулятивну статтю президента РФ Путіна «Про історичну єдність росіян та українців».

 

На його думку, господар Кремля, роздає непрохані поради, як українцям треба жити, а сама стаття - це «набір банальностей, перемішаний зі старими тезами антиукраїнської пропаганди».

 

Як повідомляє Україна молода, відповідну статтю Дробовича розміщено на сайті УІНП українською та татарською мовами.

 

«Щоправда, досі ретрансляцію цих тез здійснювали особи з нижчим рівнем соціальної та політичної відповідальності. Незрозуміло, з якою метою статтю В. Путіна опублікували також українською мовою. Якщо з російського оригіналу стало зрозуміло, що путінські радники погано знають факти з історії України, то український варіант продемонстрував також відсутність там грамотних перекладачів», - зіронізував Дробович.

 

Очільник УІНП вирішив використати татарську мову та приклад Татарстану, адже саме спікери цього народу на Волзі наводяться у приклад як антитеза "знедоленій але самостійній Україні".

 

Історик порівнює татар та українців в контексті того, як Російська імперія використовувала обидва народи, знищуючи при цьому національну еліту.

 

"Ситуація із татарською мовою в Росії також викликає занепокоєння. Лише за період між переписами 2002 та 2010 років кількість татаромовних скоротилася на мільйон осіб. Занепад мов народів РФ не є ані природним процесом, ані “спільною для нас трагедією”. Це результат русифікації - цілеспрямованої політики Москви, яка має на меті знищення етнічного різноманіття і демонтаж федералізму в Росії", - підкреслює він.

 

Також голова Інституту нацпам'яті звертає увагу на те, що від 2018 року мови корінних народів національних утворень в РФ перестали бути обов'язковими для вивчення.

 

"Кількамільйонний татарський народ не має жодного татарського університету. У своєму зверненні до парламенту Татарстану в 2018 році президент Рустам Мінніханов запевняв, що татари нарешті одержать власний вищий навчальний заклад. Але Москва непохитна у своєму прагненні стримати становлення татар як нації. Казані не лише не дозволили за свої ж гроші збудувати татарський університет. Використання татарської у шкільній освіті штучно обмежується", - наголосив Антон Дробович.

 

І додає: "Не лише Володимир Путін, але й представники автохтонних народів РФ чудово розуміють, що зникнення мови – це прямий шлях до зникнення народу. Саме тому витіснення національних мов зі шкільної освіти та інших публічних сфер зустрічає відчайдушний спротив у республіках".

 

На його думку, реалії Татарстану та інших республік наочно демонструють Україні, що будь-які тісні відносини з Росією в перспективі ведуть до втрати незалежності, русифікації, позбавлення прав громадян, економічного визискування, соціальних та екологічних катастроф.

 

«Мені дуже прикро, що наразі Татарстан для України є прикладом того, чого варто всіма силами уникати. Але колись настане той день, коли і громадяни Татарстану самі вирішуватимуть свою долю» - резюмував Антон Дробович.

 

Голова УІНП порівняв становище нацменшин в Україні та РФ. За його словами, в Україні ситуація набагато ліпша - так, угорці мають власні партії, мову викладання у школах та університет. Водночас у окупованому Криму та національних регіонах забороняються національні об'єднання, зокрема - Меджліс кримськотатарського народу.

 

Загалом публікація Дробовича містить комплексний аналіз національної політики РФ, аргументовано ілюструє як Москва бореться не лише із національними рухами, але й з ідентичностями корінних народів.