Трюдо просить Папу римського вибачитися перед індіанцями за злочини церкви

12:02, 26.06.2021
Трюдо просить Папу римського вибачитися перед індіанцями за злочини церкви

Меморіал на честь дітей індіанців у Канаді.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо попросив папу римського Франциска приїхати в Канаду і вибачитися за дії церковних шкіл-інтернатів для індіанців, де було знайдено останки дітей.

 

Як передає Україна молода, про це Трюдо заявив журналістам Канади.

 

«Я особисто розмовляв з Його Святістю Папою Франциском, щоб переконати його, наскільки важливо не тільки те, що він вибачиться, але і те, що він принесе вибачення корінним канадцям на канадській землі», - сказав глава уряду Канади.

 

За його словами, канадці «жахнулися і соромляться» своєї державної політики в минулому, коли примушували дітей корінних народів відвідувати спеціальні школи-інтернати.

 

Зауважимо, що наприкінці минулого місяця виявили незадокументовані останки 215 дітей на території колишньої школи-інтернату для корінного населення в канадській провінції Британська Колумбія.

 

Також цього тижня на території ще однієї такої школи в канадській провінції Саскачеван виявили сотні безіменних поховань.

 

З XIX століття по 1970-ті роки школи-інтернати для представників корінних народів у Канаді керувалися державою або церквою. Дітей в них примусово забирали з сімей, насильство в таких закладах було звичайним явищем.