Справа Стуса: Медведчук має сплатити видавництву Vivat 300 тисяч

18:40, 10.06.2021
Справа Стуса: Медведчук має сплатити видавництву Vivat 300 тисяч

Книга Вахтанга Кіпіані містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса. (Фото видавництва Vivat)

Київський апеляційний суд постановив стягнути з народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука на користь видавництва Vivat майже 300 тисяч гривень витрат на судовий процес щодо спроб заборонити книгу журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса».

 

Як інформує Україна молода, відповідна ухвала суду від 1 червня розміщена у Єдиному реєстрі судових рішень в четвер.

 

У судовій ухвалі, зокрема, зазначається:

 

“Стягнути з ОСОБА_1 (Медведчук — ред.) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Віват» судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 2305 грн. 20 коп. Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Віват» витрати на правничу допомогу та витрати, пов`язані з розглядом справи у суді першої інстанції у розмірі 295772 грн. 17 коп”, - йдеться у тексті постанови.

 

Відтак, загалом Медведчук має компенсувати видавництву Vivat 298077, 37 гривень.

 

Ця постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду упродовж 30 днів.

 

Водночас сам автор книги Вахтанг Кіпіані поінформував у соцмережах, що раніше апеляційний суд постановив закрити справу і повернути йому 780 гривень судового збору.

 

«Можна вічно дивитись на три речі - як співають птахи, як тече Дніпро і... як Медведчук програє суди. Апеляційний суд вирішив, що колишній адвокат і нинішній проросійський політик має компенсувати коло 300 тисяч гривень видавництву Vivat витрат на судовий процес щодо заборони книги "Справа Василя Стуса", ініційований ним самим. Раніше апеляційний суд постановив закрити справу і повернути мені 780 грн. судового збору. Вітя, де гроші?», - цікавиться автор книги «Справа Василя Стуса».

 

Як повідомляла «УМ», 8 квітня Київський апеляційний суд постановив стягнути з народного депутата (партія “Опозиційна платформа – За життя”) Віктора Медведчука відшкодування витрат видавництва Vivat на розгляд справи щодо заборони поширення книги журналіста Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” у розмірі близько 140 тисяч гривень.

 

19 березня Київський апеляційний суд скасував рішення Дарницького районного суду Києва про заборону поширення книги журналіста Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса".

 

"Справа Василя Стуса" вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних і друзів.

 

Медведчук був призначений державним адвокатом Стуса, коли його у 1980 році заарештували вдруге.