Архів києвознавця Ковалинського знайшли на смітнику

14:07, 09.06.2021
Архів києвознавця Ковалинського знайшли на смітнику

Архів вченого-києвознавця Віталія Ковалинського опинився на смітнику

Важко збагнути - унікальний архів видатного українського вченого, історика Києва, письменника і журналіста Віталія Ковалинського було знайдено на смітнику біля його будинку в столиці.

 

Дослідник Києва Ковалинський помер восени 2019 року у віці 78 років.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Антон Короб у своєму Facebook.

 

Були викинуті слайди з фотографіями закордонних подорожей києвознавця, фотоплівки з різними подіями, одна надрукована фотографія, етикетка з упаковки його книги «Київські мініатюри» та інше.

 

Усе це було в мішках з будівельним сміттям упереміш.

 

«Спершу я звернув увагу на яскраві коробки з-під кубинських сигар, далі погляд перейшов на слайди з підписами: Мальта, Ам'єн, Версаль, Неаполь, Іспанія. У голові промайнула думка: чи не Віталія Васильовича це рештки колекції? Й одразу помічаю його візитівки, квитанції з прізвищем Ковалинський», - написав у своєму пості Короб, який був особисто знайомий з науковцем.

 

 

Автор поста зазначає, що книги з бібліотеки та документи з архіву Ковалинського потрапили в продаж на ринок «Петрівка»в Києві, і «така доля їм була вже заготовлена ще до смерті великого києвознавця».

 

Пан Короб розповів, що раніше спілкувався з родичем Віталія Васильовича, намагаючись роздобути деякі екземпляри з праць вченого, але нічого з цього не вийшло.

 

«Я наївно намагався щось собі вирвати, але родич тільки уважно вислухав мої співчуття, а також пропозицію, мовчки взяв записку з номером телефону», - йдеться упублікації.

 

І ось через півтора року після смерті Ковалинського залишки його архіву «байдужою рукою разом з розбитою керамічною плиткою були кинуті біля сміттєвих баків»,  біля будинку в місті, вивченню та популяризації історії якого він віддав багато років свого життя.

 

Віталій Ковалинський працював у Музеї історії Києва з 1997 року, був завідувачем відділу.

 

Вчений виступав на теми історії української столиці по радіо і телебаченню, брав участь у наукових конференціях і симпозіумах.

 

Він був і автором, і  упорядником 30 окремих монографій з історії Києва, понад 500 газетних і журнальних публікацій, каталогів і статей у наукових збірниках.

 

Загалом публікації містяться більш ніж в 40 журналах і більше ніж 80 газетах.

 

З коментарів до допису стало відомо, що збережений архів має намір взяти Музей історії Десятинної церкви.

 

Уже передали картотеку, деякі особисті речі та фото Віталія Васильовича.

 

«Він був нашим добрим другом. Єдиний родич проживає в сусідній країні, він є спадкоємцем, і, дійсно, мав десь у цей час приїхати. Очевидно, що складно було б йому це все забрати», - йдеться у повідомленні.

 

У Музеї додали, що зараз працівники фондів якраз описують отримані матеріали з архіву Ковалинського, деякі публікуватимуть на своєму сайті.

 

Соціальні  мережі шоковані цією ситуацією з викинутим архівом, висловлюють емоційні коментарі з обуренням, а також міркування про ставлення до культурної та наукової спадщини в сучасному світі:

 

«Точно те ж очікує на мої колекцію та архіви, якщо я не поясню своїм дітям її значення, і вчасно сам її не переберу і не роздарую, або не викину зайве».

 

«Винести пам'ять на звалище... це є жахливим трендом нашого часу... добре, що не залило дощем. Впевнена, що в Києві знайдеться музей, готовий інтегрувати ці артефакти в колекцію. Головне, щоб тепер родичі не стали відстоювати право на спадщину, а таке трапляється, до речі...».

 

«І велику частину архіву Дмитра Гнатюка нащадки винесли на смітник, добре, що небайдужий робітник помітив та повідомив».

 

«Як прикро, найвищий ступінь нерозуміння цінності спадщини великого дослідника».

 

Як повідомляла "УМ", на сотому році життя пішла у вічність людина-легенда, людина-епоха, заслужена працівниця культури України, почесна громадянка міста Березань у Київській області, засновниця і не­змінна директорка місцевого краєзнавчого музею Галина Лаврентіївна Рих, яка віднайшла курган Розрита могила.