Інститут нацпам'яті Польщі протестує через прославлення Шухевича у Тернополі

05:12, 12.03.2021
Інститут нацпам'яті Польщі протестує через прославлення Шухевича у Тернополі

У Польщі повторюють наративи російської пропаганди про "злочини УПА".

Інститут національної пам'яті Польщі офіційно протестує через присвоєння міському стадіону в Тернополі імені командувача УПА Романа Шухевича.

 

Як інформує Україна молода, свою позицію Інститут національної пам’яті Польщі оприлюднив у соцмережах.

 

«Інститут національної пам'яті протестує щодо присвоєння стадіону в Тернополі імені Романа Шухевича, який під час Другої світової війни був офіцером німецьких батальйонів поліції «Нахтігаль», а потім командувачем Української Повстанської Армії. Він - відповідальний за геноцид польського цивільного населення на Волині та в Східній Малопольщі. Роман Шухевич, як лідер ОУН, був серед особливо гарячих прихильників жорстокого очищення та фізичної ліквідації польського населення», - безапеляційно звинувачують польські науковці в офіційній заяві.

 

Польський інститут також вважає, що «прославлення Романа Шухевича ображає пам'ять польських, єврейських і українських жертв українських націоналістів». Мовляв, ця «антипольська етнічна чистка, проведена українськими націоналістами, була геноцидом».

 

Як повідомляла «УМ», польське місто Замостя припинило реалізацію разом з Тернополем європейського гранту на майже 69 тис. євро через надання тернопільському міському стадіону імені головнокомандуючого УПА Романа Шухевича.

 

Також посол Ізраїлю в Україні засудив присвоєння стадіону у Тернополі імені Шухевича. На заяву дипломата відреагували в українському МЗС, зазначивши, що "збереження національної пам'яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України, і дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків".

 

Водночас, народний депутат, колишній голова Українського інституту національного пам’яті Володимир В'ятрович вважає «демарші навколо імені Шухевича» результатом дії пропаганди Росії і дискредитації української історії ще з 2005 року.

 

Роман Шухевич - український політичний і державний діяч, військовий. Член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів. Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії, голова Секретаріату Української головної визвольної ради (1943–1950 роки). Борець за незалежність України у ХХ сторіччі. Шухевичу посмертно присвоєно звання Героя України. Загинув 5 березня 1950 року.