Відлуння Другої світової: на Тернопільщині розкопали літак США

11:16, 10.02.2021
Відлуння Другої світової: на Тернопільщині розкопали літак США

Під час Сандомірської операції були повітряні бої.

На Тернопільщині розкопали американський винищувач часів Другої світової війни. Р-39 "Аерокобру" виявила громадська організація "Пошук літаків в Україні".

 

Як інформує УМ, про це передає "Суспільне".

 

Знахідку розкопали у Зборівському районі області, зазначив голова пошукової групи Андрій Кір'янов. Він додав, що у відповідному районі 14 – 17 липня 1944 року під час Сандомірської операції були повітряні бої.

 

Літаків моделі Р-39 "Аерокобра" тоді збили приблизно 10, повідомив Кір'янов. Остання згадка про цей літак датована 7 липня 1944 року.

 

За словами голови пошукової команди, на місці падіння "Аерокобри" Р-39 був номер літака, раніше там знайшли шильду з номерами та декілька уламків – по фото визначили що це "Аерокобра".

 

"Пізніше номер літака допомогли визначити спеціалісти з Трізни, наразі пошук ще триває по архівах. На місці падіння сигналів досить багато, але поверху – нічого великого немає", - розповів Андрій Кір'янов.

 

 

Він зауважив, що після того, як знайшли місце падіння і епіцентр – на глибині 1 – 1,5 метра дісталися до уламків, серед яких були: гільзи "Браунінг" калібром 12,7, а також 37 міліметрів; частини обшивки;  залізо.

 


 

Американці поставляли літаки з білою зіркою, Радянський союз – замальовував зірки в червоний колір, сказав Кір'янов. Голова пошукової групи додав, що з деталей готують експозицію в Музеї загиблих літаків.

 

Bell P-39 Airacobra був одним з основних американських винищувачів. Він з'явився у 1941 році і був визнаний одним із найдосконаліших бойових літаків того часу.