Водехреще: історія, традиції та прикмети

10:46, 19.01.2021
Водехреще: історія, традиції та прикмети

Вважається, що на Водохреща "розкриваються небеса"

Сьогодні, 19 січня, православні християни східного обряду святкують Водохреще. Вважається, що у цей день вода у всіх водоймах набуває цілющих властивостей і протягом року здатна лікувати хвороби та душевні травми. У цей день люди масово йдуть занурюватися в ополонку.

 

Свято встановили на честь Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, коли йому було 30 років. Коли Спаситель вийшов з води, над ним розкрилися небеса і почувся голос Бога Отця, який назвав Ісуса своїм сином, після цього на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Тому свято називають ще Богоявленням.

 

 

Богоявлення - це тридення. Його, як і на Різдво, розпочинає пісна кутя на Святвечір; далі - день самого Водохреща, або Йордан, і наступний день - Іоанна Хрестителя. На це свято згадується і прославляється Євангельська подія - хрещення Ісуса Христа у річці Йордан святим Іоанном Хрестителем.

 

У Святому Письмі сказано, що під час хрещення на Ісуса із неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух, і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням. У всіх храмах на Хрещення служиться Святкова Літургія, яка завершується великим освяченням води. Обряд освячення води виник ще з перших часів християнства за прикладом Ісуса Христа, який освятив води Йордана.

 

Вважається, що вода, освячена 18 і 19 січня, називається Богоявленською або Йорданською і має однакову силу і застосування: нею освячують храми і домівки, дають пити тяжкохворим, зберігають вдома протягом року до наступного Водохреща.



Напередодні ввечері люди відзначають другий Святий вечір, або Голодну кутю. На вечерю готують пісні страви, кутю та узвар. У деяких західних регіонах України у Водохресний святвечір також прийнято ставити на кут стола "дідух".

 

Вважається, що на Водохреща "розкриваються небеса" і будь-яка вода, виставлена ​​на вулицю, набуває цілющих властивостей, як і вода в річках. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки та тварин. Жінки вмиваються такою водою, щоб зберегти красу.

 

Масові купання відбуваються після служби в церкві. Люди приходять до водойми, де попередньо зробили ополонку у вигляді хреста. Священнослужитель тричі занурював хрест в ополонку і читав молитву. Після того, як вода освячена, люди підходять для купання.

 

Повір'я і прикмети


Як і під час інших свят, на Водохреща спостерігали за природою:

якщо на Водохреще йде сніг - буде добре родити хліб;
якщо на Водохреще ясно і холодно - до неврожаю, посушливого літа;

якщо в цей день зоряна ніч - буде хороший урожай горіхів і ягід;
якщо після Водохреще на небі повний місяць - навесні можливий паводок;

якщо у Водохреща ви почуєте гавкіт собак - це обіцяє хороший фінансовий стан в році, що наступив. Вважається, що собаки звуть на полювання, яке обіцяє відмінний видобуток.
У цей день прийнято відпочивати, присвятивши себе очищенню душі, роздумів над своєю поведінкою і читання.

 

Як повідомляла УМ, ПЦУ заявила, що поширена думка, що купання в ополонці на Водохреще нібито здатне "змити" гріхи, є всього лише помилкою і церквою не підтримується.