Медведчук проти Стуса: суд постановив видалити згадки про сина поліцая

10:22, 19.10.2020
Медведчук проти Стуса: суд постановив видалити згадки про сина поліцая

Книга Кіпіані про Стуса на 90% складається з архівних документів. Під час розгляду позову попит читачів на неї різко зріс. (Фото з ФБ-сторінки Вахтанга Кіпіані)

Дарницький районний суд Києва оголосив резолютивне рішення після завершення розгляду позову народного депутата Віктора Медведчука проти видавництва «Vivat» і книги історика та журналіста Вахтанга Кіпіані «Кримінальна справа Василя Стуса» у понеділок вранці.

 

Відтак, суддя зобов’язала відповідачів Вахтанга Кіпіані та видавництво "Віват" видалити з твору інформацію про голову політради партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука та заборонити розповсюдження друкованого тиражу до усунення порушення немайнових прав Медведчука. 

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідне рішення суддя Марина Заставенко оголосила під час онлайн трансляції засідання суду 19 жовтня.

 

 

"Цивільну справу за позовом Медведчука до Кіпіані та ТОВ "Віват" задовольнити частково, визнати недостовірною та такою, що порушує особисті немайнові права Медведчука на повагу до честі та гідності, недоторканості ділової репутації інформацію, поширену у книзі "Справа Василя Стуса", - наголосила суддя Заставенко.

 

Також суд вирішив «зобов’язати Кіпіані, ТОВ "Віват" видалити з книги "Справа Василя Стуса" інформацію про особу Віктора Медведчука».

 

А ще: заборонити Кіпіані та ТОВ "Віват" розповсюджувати надрукований тираж книги "Справа Василя Стуса" до усунення порушення особистого немайнового права Медведчука".

 

 

Сам Вахтанг Кіпіані так відреагував на скандальне рішення Феміди: «Іменем України». Суддя Заставенко вирішила, що 6 епізодів книги "Справа Василя Стуса" є неправдою. Два смішних моменти - не можу тепер згадувати всує тов. Медведчука, але називати "сином поліцая" можна».

 

Зокрема, суд визнав недостовірними та такими, що порушують особисті немайнові права Медведчука, кілька фраз з книги:

 

на сторінці 661 – "є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук",

на сторінці 664 – "Медведчук на суді визнав, що всі злочини, нібито вчинені його підзахисним, заслуговують на покарання",

на сторінці 664 – "він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати",

на сторінці 7 – "розпинав поета призначений державою адвокат Медведчук",

на сторінці 663 – "шістка комуністичної системи адвокат Медведчук",

на сторінці 664 – "злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще і тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи".

 

Суд також заборонив поширювати інформацію, пов’язану з книгою, у ЗМІ, на радію, телебаченні та в інтернеті, а також використовувати інформацію, яка міститься у конкретних розділах книги та дозволяє ідентифікувати Віктора Медведчука як персонажа твору.

 

Нагадаємо, що книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги.Як повідомляла "УМ", лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук подав до суду на автора книги про Стуса Вахтанга Кіпіані наприкінці серпня 2019 року. Медведчук заперечує 9 епізодів з книги та вимагає заборонити її розповсюдження.

 

Минулої п'ятниці суд завершив розгляд позову Медведчука і призначив оголошення резолютивної частини. 

 

«Справа Василя Стуса» вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів.

 

Медведчук був призначений державним адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.

 

Намір Медведчука заборонити через суд розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» відомого журналіста-дослідника Вахтанга Кіпіані спрацював навпаки: автор, видавництво і книгарні спочатку продали усі примірники через ажіотажний попит.  Тож довелося замовляти друк нового тиражу.