У Луцьку відкрили пам’ятник Анні Ярославні Київській

08:05, 14.09.2020
У Луцьку відкрили пам’ятник Анні Ярославні Київській

Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен (праворуч) під час відкриття пам'ятника Анні Ярославні у Луцьку.

Пам’ятник доньці князя Ярослава Мудрого – Анні Київській, королеві Франції урочисто відкрили в рамках VI Міжнародного фестивалю мистецтв "Anne de Kyiv Fest" у Луцьку на минулих вихідних.

 

Скульптуру Луцьку подарували кияни. Пам'ятник доньці Ярослава Мудрого встановили на проспекті Волі, 3. До офіційного відкриття скульптуру ховали від глядачів під прапорами України та Франції.

 

Про це повідомляє «УМ», з посиланням на місцеві ЗМІ Волині.

 

На відкриття приїхав Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. З його слів українку у Франції досі люблять та шанують: "Анна є символічною постаттю у відносинах Франції та України. Мені важко уявити, як дівчина подолала Шлях королеви від Києва через усю Європу до Франції".

 

Посол подякував усім причетним до збереження пам’яті про цю захопливу історичну постать, за внесок та служіння дружбі між Україною та Францією завдяки згаданому міжнародному фестивалю. Етьєн де Понсен зауважив, що ця церемонія дала йому прекрасну нагоду приїхати до чудового міста Луцька, куди раніше ніколи не приїздили посли Франції

 

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що постать Анни Київської об’єднує, є спільною в історії двох держав. Посадовець наголосив, що українки неймовірно мудрі, неймовірно вродливі, настільки прекрасні, що варто було Анні потрапити у Францію, як її вже пам’ятають тисячу років.

 

До речі, пан’європейський проєкт "Шлях Королеви" передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській у ключових містах Європи на її шляху до Франції. На Волині майбутня королева Франції була у Луцьку, Торчині, Володимирі-Волинському та в  Устилузі.

 

Вже у 2019 році пам’ятники Анні Київській встановлено в бельгійському місті Арлон, у польському Кракові, а також у Версалі та Тулузі. Всі ці проекти створені талантом та зусиллями засновника міжнародного мистецького фестивалю «Anne de Kiev fest» Федора Баландіна.

 

Як повідомляла «УМ», Луцьк відсвяткував минулих вихідних 935-річчя, хоча дослідники переконані, що вік міста перевищує тисячу років.

 

Святкування з нагоди 1075-річчя від початку правління княгині Ольги відбулося у трьох містах України - Києві, Луцьку і Дніпрі у суботу, 12 вересня.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Перший пам’ятник Анні Київській в Україні встановили в листопаді 2016 року в Києві, на Львівській площі. Скульптура зображує українську княжну, дочку Ярослава Мудрого, королеву Франції Анну Київську у вигляді дитини (адже саме її дитячі роки минули в Києві, а у віці близько 18 років княжна вийшла заміж за Генріха I та переїхала до Франції).

 

Анна стала прабабусею майже 30 європейських королів. Після смерті чоловіка і до повноліття сина була його регенткою. Вона була могутньою жінкою в авангарді своєї історичної епохи. Анна уособлює унікальний зв’язок між двома країнами. Завдяки її заміжжю у всіх наступних королів Франції в жилах текла частина слов’янської, української крові.