Ердоган радить не заважати перетворенню собору Айя-Софія на мечеть

22:14, 03.07.2020
Ердоган радить не заважати перетворенню собору Айя-Софія на мечеть

Перше мусульманське богослужіння в Софії може відбутися вже 15 липня.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган відповів на критику представників іноземних держав та організацій щодо можливої ​​змінистатусуі перетворення на мечеть всесвітньо відомого соборуСвятоїСофії (Айя-Софія) у Стамбулі.

 

Як інформує «Україна молода», про це Ердоган заявив у п’ятницю.

 

"Оскільки ми не здійснюємо богослужіння в інших країнах, то й інші країни не мають права втручатися в наші богослужіння. Висунуті по темі собору Святої Софії звинувачення є прямим нападом на наші суверенні права", - цитує Ердогана NTV.

 

Напередодні, у четвер Верховний суд Туреччини прийняв рішення, яке дозволяє президенту змінити статус собору і перетворити його з музею на мечеть, що він раніше і намагався зробити.

 

На думку суддів, указ першого президента Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка від 1934 року про надання собору статусу музею був і залишається законним, однак нинішній глава держави Реджеп Тайїп Ердоган має право вирішувати питання про зміну або збереження цього статусу.

 

Крім того, в четвер питання про майбутнє собору було розглянуте Держрадою Туреччини. Слухання з цього приводу зайняли всього 17 хвилин. Офіційне ж рішення Держради оприлюднять протягом 15 днів.

 

У свою чергу турецькі ЗМІ припускають, що перше мусульманське богослужіння в Софії може відбутися вже 15 липня, в чергову річницю невдалої спроби перевороту 2016 року.

 

Дискусія навколо майбутньої долі собору Святої Софії в Стамбулі розгорнулася в черговий раз після того, як 29 травня, в чергову річницю падіння Константинополя, в цьому храмі відбулося читання Корану.

 

Через тиждень президент Туреччини Ердоган доручив вивчити можливість перетворення Софії на мечеть. Пізніше міністр юстиції Абдулхаміт Гюль висловився за те, щоб собор знову став мечеттю, на користь цього висловився і міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

 

У свою чергу вірменський патріарх Туреччини Саак II запропонував, щоб собор Святої Софії став місцем молитви як для християн, так і для мусульман. Проти перетворення Софії в мечеть висловлювалися представники православних церков і високопоставлені дипломати, в тому числі держсекретар США Майк Помпео.

 

Нагадаємо, що в березні Ердоган запропонував змінити статус християнського собору Святої Софії на мечеть для безкоштовного входу.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Собор Святої Софії - колишній патріарший православний собор, всесвітньо відомий пам'ятник візантійського зодчества був побудований в 530-х роках. Більше тисячі років Софійський собор у Константинополі залишався найбільшим храмом у християнському світі - аж до будівлі собору Святого Петра в Римі.

 

У 1453 році після захоплення міста османами Софійський собор був перепризначений як мечеть, а в 1935 році він набув статусу музею. У 1985 році Софійський собор в числі інших пам'ятників історичного центру Стамбула був включений до складу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.