День Сімферополя: Порошенко нагадав про історію міста з часів скіфів, відео

18:55, 07.06.2020
День Сімферополя: Порошенко нагадав про історію міста з часів скіфів, відео

Російська історіографія вважає офіційною датою заснування Сімферополя 1784 рік в часи правління російської імператриці Катерини ІІ.

День міста Сімферополь відзначається в першу неділю червня: цього року цей день припадає на 7 червня. Російська історіографія вважає офіційною датою заснування Сімферополя 1784 рік в часи правління російської імператриці Катерини ІІ, однак багато істориків заперечують право цієї дати вважатися роком заснування міста.

 

Жителів Сімферополя привітав з Днем міста п'ятий президент України, лідер "Європейської Солідарності" Петро Порошенко у неділю.

 

Як інформує «Україна молода», вітання Порошенко оприлюднив у Facebook.

 

Зокрема, Порошенко зазначив, що попри те, що день народження Сімферополя святкують протягом останніх 236 років, справжня історія набагато глибша.

 

"Перше античне скіфське поселення на території сучасного Сімферополя виникло ще у ІІІ столітті до н.е. Тож якби того не прагнула царська, радянська, а нині і російська пропаганда, Сімферополь - це більше ніж 236. До 1784 року, до вторгнення Російської  імперії містоносило прекрасне кримськотатарське ім’я Акмесджіт. Тоді, як і зараз, російські загарбники хотіли стерти з пам'яті людей славну історію Білої Мечеті. Але я точно знаю – їм це зробити не вдасться!", - написав лідер «ЄС».

 

Порошенко опублікував відео подій 26 лютого 2014 року, коли громада Сімферополя виступила проти захопленої окупантами Верховної Ради Криму.

 

"Понад 10 тисяч кримських татар і кримчан інших національностей тоді прийшли під будівлю кримського парламенту. Вони заявили, що Крим – це Україна, та не дали Москві показати бажану для них картинку совкової одностайності, ніби Крим добровільно попросився до Росії. Ні, не просився", - наголосив п'ятий президент.

 

На момент його приїзду до Сімферополя (28 лютого 2014-го) Верховна Рада Криму уже не працювала. "Вона була оточена так званими "зеленими чоловічками" - військовими РФ і ланцюгом осіб в камуфляжі, які називали себе кримською самообороною. Вони координувались офіцерами спецслужб РФ. Я бачив їх на власні очі. Згадуючи цей день, я пишаюся поведінкою кримчан, які в умовах російського вторгнення підходили і чітко висловлювали мені свою підтримку", - розповів Порошенко.

 

Сімферополь, або Акмесджіт вже понад шість років переживає російську окупацію, нагадав Порошенко.

 

 

"Незважаючи на те, що питання звільнення Криму зникло з порядку денного нинішньої влади, ми не дамо забути про кримчан. Ми вас любимо, ми про вас пам'ятаємо, ми боремося за об’єднання нашої великої української родини", - підкреслив нардеп.

 

Росія анексувала Крим у березні 2014 року.

 

Як повідомляла "УМ", Україна пропонує Росії зустритися в Гаазі щодо Криму.